Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 11 februari 2016

LiseLotte Divelli: Skärvor - Bokomdöme

Skärvor
Av Liselotte Divelli
Blommas Böcker 2015
ISBN 9789163784286, Pocket, 509 sidor
Författaren har stor inblick i den brottsliga och mytiska motorcykelvärlden. Hon har valt att använda den miljön när hon skriver sin roman. Det är smart, det ger en realistisk prägel att skriva om sådant man känner till.

Hon har valt att skriva i presens vilket alltid ger mer närvaro, men är ganska svårt. Resultatet blir att intrigen får en intensitet samtidigt som det spretar åt olika håll. Att hon låter handlingen drivas framåt genom fem olika personers perspektiv är en god idé. Vi får följa den lite naive, men mycket rättsrådige närpolisen Micke Ståhl och hans kollega, den mycket mer luttrade och erfarne Fredrik Flink. En tredje polis är också bland de fem – utredningschefen Anna Ståhl, som dessutom är sambo med Micke. En journalist är den fjärde, Jessica Nordström. Sist men inte minst som berättare är presidenten i Rubicon MC, Stefan Andersson.

Micke och Fredrik får ett larm om en misshandlad tonårsflicka. De finner henne, men också en fruktansvärd tragedi. Tre mördade små barn. Beskrivningen av offren är detaljerad, på gränsen till oläsbar. Föräldrarna är inte ont anande på väg hem efter en MC-tur. Det är Stefan och hans fru Carina. De möts av ett stort polispådrag och snutar är antagligen högst på listan över hatade objekt hos dem.

Det blir en komplex utredning med många konflikter mellan polis och gängkriminella. Det märks att Divelli vet vad hon skriver om här. Jag saknar ändå en gestaltning av den stora sorg som måste ha drabbat föräldrarna. Överhuvudtaget är just avsaknad av djupare gestaltning ett problem. Bokens känslomässiga budskap får inte riktigt fäste. Dessutom faller författaren ibland i klyschornas fälla och tar genvägar i språket. En duktig redaktör hade kunnat göra, om inte underverk, så i alla fall en hygglig produkt av detta. Kanske ha strukit ett par hundra sidor.

Men det är ändå hyggligt dramatiskt och spännande, mycket på grund av att LiseLotte Divelli känner till en del om hur MC-gäng fungerar.

Betyg: 2 tomteluvor  
 Foto: LDivelli

Inga kommentarer: