Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 20 februari 2017

Carl Tiberg: Döden stiger på vid Slussen - BokomdömeDöden stiger på vid Slussen

Av Carl Tiberg

Heidruns 2016
ISBN 9789186699406, Inbunden, 349 sidor

Carl Tiberg debuterar som kriminalförfattare med den första delen i en planerad trilogi. Han bor i Stockholm och det är där böckerna ska utspela sig.

Bokens hjälte, romanens polis heter Charlotte Eklöf. Hon och hennes kollega Bernt är de som främst driver utredningen framåt. Bernt har familj, men det finns ändå en gnista som sprakar mellan honom och Charlotte.

Det är en av de många parallellhistorier som löper med den huvudintrig som börjar med att en äldre man kastas ner på Stadsgården från Katarinavägen i huvudstaden. SÄPO visar intresse, mannen har tidigare arbetat åt dem. Lite senare sker ett annat mord i norra Sverige och det är tydligt att gärningsmannen är densamme. Men här svär sig SÄPO fria och utredningen tar en annan riktning. Kommer det att ske fler mord och vem eller vilka är då offren.

Mördaren lämnar ändå medvetna spår efter sig som till en början är obegripliga. Själv känner jag mig ganska trött på när brottslingen meddelar sig med polisen via planterade ledtrådar. Annars är grundintrigen ganska fyndig och originell. Tyvärr gapar författaren över alltför mycket. Sidohistorierna är för många, för att inte tala om alla utvikningar från ämnet som oavbrutet avbryter läsandet.

Stockholmsmiljön är bättre beskriven än hos de flesta kriminalförfattare, bättre än personporträtten som är lite ofullständiga. Charlotte och Bernt, vilka är de, egentligen?

Det finns en del att arbeta med inför de två kommande delarna. Främst önskar i alla fall jag mig en mer koncentrerad historia, med färre sidointriger och nyckfulla parenteser utanför berättelsen.

Betyg: 3 tomteluvor  


 Foto: Tove Södersten

Inga kommentarer: