Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 1 februari 2017

Roslund & Thunberg: En bror att dö för - BokomdömeEn bror att dö för

Av Anders Roslund & Stefan Thunberg

Piratförlaget 2017
ISBN 9789164205001, Inbunden, 390 sidor

2014 gav detta författarpar ut sin bok Björndansen som till stor del grundar sig på Militärligans verksamhet. Boken blev mycket uppmärksammad både i Sverige och internationellt. Bl a blev den utsedd till bästa kriminalroman i Japan förra året, Konomisu-priset.

Nu fortsätter handlingen när den siste av brottslingarna släpps ur fängelset. Det har gott många år när äldste brodern Leo till sist blir frigiven. Utanför väntar hans pappa, men också mamman och en av bröderna. Redan där börjar konflikten med det förflutna och med sin släkt. Om det finns någon verklighet bakom bokens händelser är osäkert, men författarna säger sig ha skrivit en fiktiv fortsättning.

Tappar boken i intresse eller kvalitet när den övergår från halvdokumentär till en påhittad historia. Nej, det är fortfarande lika välskrivet naturligtvis, och om möjligt ännu mer spännande.

Boken hoppar i två olika tidsplan. Läsaren får följa Leo och hans småbröder i barndomen. Hur allt en gång började, hur kriminaliteten kom smygande. Det ger en större förståelse, dels för de brottsliga handlingarna, men än mer för de släktband som knyter bröderna och deras föräldrar samman.

Det andra planet är nutiden där Leo redan i fängelset har planerat århundradets kupp. Han ska göra den största stöten av alla och vill gärna ha sina bröder med sig. Men de har under Leos fängelsevistelse skaffat sig ”vanliga jobb” och vill inte återfalla i kriminalitet. Leo gör ändå allt för att övertala dem.

Men han har också en annan partner, Sam, som är bror till den polis som jagat Leo nu och tidigare, John Broncks. Sam som har suttit inne för att ha dödat sin och Johns far.

Berättelsen har många dimensioner. Det är i grunden en spännande historia om några spektakulära brott. Om brottslingarnas finurlighet för att komma åt en mycket stor summa pengar. Det blir lite så att man som läsare sympatiserar lite med rånarna, hur brutala och våldsamma de än är.

Lika mycket handlar boken om brödraskap. Leo och hans tidigare rånarbröder, polisen Broncks och hans brottslige bror. Vad händer när blodsbanden tänjs ut och sätts på prov. Var finns lojaliteten, med en bror eller med rättvisan? Eller kanske egen vinning?

Den här kriminalromanen fängslade mig från första till sista sidan. Kombinationen med en nagelbitande kriminalhistoria och brödernas kamp för att få sitt släktskap att fungera fascinerar.

Betyg: 5 tomteluvor  Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer: