Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 2 februari 2017

Lennart Brohed: Lik på export - BokomdömeLik på export
Av Lennart Brohed
Eget förlag 2016 
ISBN 9789163920080, Danskt band, 253 sidor

Vissa författare slutar att skriva. Andra säger att de ska sluta – flera gånger. Som Lennart Brohed. Likt Owe Thörnqvist som är ute på sin sjuttielfte farewell-tour. Nu ger Brohed ut sin trettonde deckare om polisen Göran Persson i Lysekil. Ingen blir gladare än läsarna för det. Att de är uppskattade i hemstaden förstår jag, att de inte är lika kända utanför hembygden är mig en gåta.

Författaren har lyckats kombinera sina kriminalromaner med ett rejält stycke hembygdshistoria utan att tidsmarkörerna får ta överhanden. Göran Persson är en hygglig prick, en polis att lita på. De första elva böckerna tilldrar sig mellan 1932 och 1941. Den förra romanen och denne ger en återblick till 1916 och 1917 och konstapelns första steg i karriären.

Boken är illustrerad med annonser från Lysekilsposten vilket gör läsningen till ett än större nöje. När någon går in i en herrekipering finns där en annons från tiden för B.P. Jonssons Handelsaktiebolag som säljer färdiga mans- och gosskostymer. Genialiskt.

Lysekils Mekaniska Verkstad blomstrar. Man säljer Skandiamotorer över hela världen. I en låda som är på väg på export hittas ett lik. Polischefen Nordenhöök och hans bäste polisman, konstapel Göran Persson, får ett mycket svårt fall att lösa. Chefen är lat, men ändå en skicklig polisman. Göran är smart, även om han är både lite obstinat och oerfaren. Tillsammans bildar de ett underhållande par som till sist löser de flesta brott.

Det är berättat med mycket värme och en lagom balanserad humor. Det är inte utan att småleendet är klistrat i mitt ansikte under läsningen. Gestaltningen av polischefen, Göran och hans blivande hustru är fenomenalt skicklig. Med små medel lyckas Lennart Brohed skriva en underhållningspärla.

Betyg: 4 tomteluvor  


Inga kommentarer: