Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 6 mars 2017

Camilla Grebe & Paul Leander Engström: Den sovande spionen - BokomdömeDen sovande spionen

Av Camilla Grebe & Paul Leander Engström

Massolit Förlag 2016
ISBN 9789176791431, Inbunden, 382 sidor

Detta är den tredje delen i Grebe & Leander Engströms serie som de kallar Moskva Noir. Camilla Grebe känner vi annars igen från hennes kriminalromaner som är skrivna ihop med systern Åsa Träff. Hon har även utgivit en egen roman.

Även om serien heter Moskva Noir tilldrar sig denna bok mestadels i Stockholm. Huvudpersonen Tom Blixen har återvänt till Stockholm och arbetar nu för energibolaget Swekraft. Företaget har många ryska kontakter och ligger i förhandlingar om gasledningar i Östersjön. Toms chef blir förgiftad efter att ha träffat en rysk kontakt och det blir upptakten till en hisnande äventyrshistoria.

När sedan kärnkraftverket i Forsmark blir utsatt för ett attentat riskeras många liv och en internationell konflikt är nära. Samtidigt håller Toms liv att raseras. Hans fru lämnar honom och små och stora konflikter ställs mot varandra.

Spänningsfaktorn kan man inte klaga på. Som läsare får man få andhämtningspauser. Det är läskigt nervöst när ett kärnkraftshaveri är på gång. Författarna är skickliga på cliffhangers och även på det politiska maktspelet bakom kulisserna.

Relationsproblemen mellan Tom och hans fru är inte lika intressanta. Thrillerelementen i berättelsen tar över och gör att de ”mjukare” problemen blir som små läsraster. Annars är det full fart från början till slut.

Detta är en bok om det fruktansvärda och otänkbara, men som kanske ändå är möjligt.

Betyg: 4 tomteluvor 


 Foto: Åsa Liffner

Inga kommentarer: