Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 6 mars 2017

Tinna Lindberg: Förnedringen - Bokomdöme

Förnedringen
Av Tinna Lindberg
Blue Publishing 2017
ISBN 9789186293369, Danskt band, 253 sidor

Tinna Lindberg är diplomat och romandebutant. Hon har anammat det goda rådet att skriva där man står, att använda sig av sina erfarenheter för att främst beskriva miljö och karaktärer.

Spelplatsen är Thailand, närmare bestämt Koh Lanta och Bangkok. Huvudperson är Sveriges ambassadör Viktoria Lindh som ställs inför ett svårt och utmanande ärende. Svenska sexturistande män hittas mördade fastsurrade på elefantryggar. Morden är blodiga och männen är märkta med ett citat ur FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Ambassadören bedriver en egen utredning eftersom hon inte litar på den thailändska polisen, hon anar korruption. Viktoria har också fullt sjå att lugna den stora svenska befolkning som finns där.

Boken handlar mycket om sexturismen och det är bra. Det är få kriminalromaner som har tagit upp det problemet med utgångspunkt från Thailand. Jag skulle dock ha önskat mig en svartare, mer detaljerad och smutsigare beskrivning av flickornas vardag. Allt för att belysa det vidriga som händer. Författaren har varit alltför återhållsam, kanske med tanke att skona oss stackars läsare.

Tinna Lindberg har ett underhållande språk, även om det finns saker att utveckla i gestaltningarna. Jag fick inte riktigt mitt lystmäte tillfredställt när det gäller ambassadpersonalen. Nyfikenheten på personerna väcktes men släcktes inte. Likaså var fallet när det gäller de inflyttade svenskarna.

Som debut lovar det ändå mer, jag har sett många nu kända författare börja sämre. Fortsätt gärna med diplomati och föralldel även Thailand.

Betyg: 3 tomteluvor  

Inga kommentarer: