Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 21 mars 2017

Mats Ahlstedt: Öga för öga, tand för tand - BokomdömeÖga för öga, tand för tand

Av Mats Ahlstedt

Bokfabriken 2017
ISBN 9789176293522, Inbunden, 341 sidor

Detta är den 10:e deckaren av den trägne författaren Mats Ahlstedt. Han har i de senaste skrivit om gärningsmannaprofileraren Ella Werner vid Göteborgspolisen.

I denna bok kryper verkligheten och polisutredningen bokstavligt under skinnet på Ella. Hennes döde man, den brottsbelastade Leonard, ser ut att spöka när polisen får brev undertecknade med L. Tyvärr är just det något jag är tämligen allergisk mot, att gärningsmannen kommunicerar med polisen via kryptiska meddelanden.

Nu är ju inte Ella polis, hon är profilerare. Trots det får hon sköta stora delar av polisutredningar själv, med uttalat godkännande av sin chef. Hon håller förhör ensam med misstänkta etc. Dessutom tar hon sig för att infiltrera ett brottssyndikat utan att fråga sina överordnade. Hon är m a o en ganska otänkbar person.

Mats Ahlstedts intriger är bra konstruerade, men tyvärr missbrukar han dem lite genom att låta polisen ta osannolika genvägar och ge slumpen en alltför stor plats i handlingen.

Hela historien börjar med att en man sprängs av en bilbomb utanför sitt hem. Säkerhetspolisen anar terrorism, men Ella har andra tankar. Hon sätter sitt liv på spel för att finna gärningsmannen, samtidigt som hennes livshistoria rullas upp igen.

Hon satsar också 10 000 kronor i ett oresearchat pokerparti under sin infiltrering. Hon deltar endast i en giv och vinner kanske fyrdubbelt av insatsen, men går sedan hem. Ingen vidare lyckad infiltrering kan man tycka.

Av Mats Ahlstedt önskar jag mig tätare och mer logiska historier. Mitt läsvärde skulle definitivt öka om de olika händelserna i hans böcker hänger ihop och inte som ofta är ett resultat av slumpens skördar. Att döma av hans språk och hans grundintriger är jag säker på att han är kapabel att göra mig mer tillfreds.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Bengt Alm

Inga kommentarer: