Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 6 oktober 2017

Katarina Wennstam: Gänget - BokomdömeGänget

Av Katarina Wennstam

Albert Bonniers Förlag, 2017
ISBN 9789100145910, Inbunden, 304 sidor

Det är två år sedan Katarina Wennstams förra kriminalroman kom ut, Skymningsflickan. (mitt omdöme) Den blev mycket uppmärksammad och nominerades av Svenska Deckarakademin till Årets Bästa Svenska Deckare. Alla hennes böcker har handlat om olika typer av övergrepp, oftast på kvinnor.

Det är temat även i Gänget. I centrum står ett gäng pojkar som umgåtts i ungdomen. Nu har de vuxit upp, har jobb och familjer. Men de träffas fortfarande för att spela innebandy. Plötsligt är en av dem försvunnen, och de börjar själva misstänka att något de gjort en kväll på Fåfängan i Stockholm för länge sedan kan ligga bakom detta.

Som vanligt använder Katarina Wennstam också polisen Charlotta Lugn och advokaten Shirin Nouri i sina intriger. Shirin har återtagit sitt iranska efternamn. De båda känns trygga att ha vid sin sida när man läser dessa böcker. De är på intet sätt mesiga, men de står på de godas sida. De har de åsikter och mål som alla normala människor borde ha.

Problemfria är de inte heller. Charlotta plågas av en svårartad migrän och Shirin råkar ut för nättroll som använder hennes iranska bakgrund för att trakassera henne. Detta blir en intressant parallellintrig till huvudberättelsen.

Vilka är skyldiga, och till vad? Sanningen finns kanske inte alltid runt hörnet. Hur länge ska ett övergrepp kunna hämnas, eller kanske sonas? Och finns det olika mening om vad ett övergrepp är? Katarina Wennstam ställer som vanligt de intressanta och brännande frågorna. Men det är vi läsare som har facit. Författaren knäpper ingen på näsan.

I kriminalromaner har man möjlighet att till viss del använda sig av tillfälligheternas spel. Författaren har drivit det till sin spets här, och kanske också överskridit gränsen. Men det är verkligen alltid intressant, lärorikt och tankeväckande att läsa Katarina Wennstam. Hon är genuint viktig genom att använda sina böcker för att vi tillsammans kan göra världen lite bättre. 

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Martin Stenmark

Inga kommentarer: