måndag 12 juli 2021

Johan Nilsson: Jubelår - Bokomdöme

 

Jubelår

Av Johan Nilsson

Offside Press 2021

ISBN 9789185279685, Inbunden, 243 sidor

 

Det är ett lämpligt tillfälle nu att ge ut den här boken eftersom den handlar om fotboll. Det är den andra kriminalromanen om den sporten jag har läst i år. Författaren är deckardebutant, men har skrivit tre romaner tidigare.

 

Mutor och uppgjorda matcher är en stor business som sällan skrivs om i deckare. Därför är det både högaktuellt och ovanligt. Fotbollsspelaren William Berkhaven spås en lysande framtid. Han har ändå rykte om sig att vara mutbar och när han återvänder till sin moderklubb har han svårt att bli accepterad.

 

Johan Nilsson har skapat en egen miljö, kanske ett eget land, á la Håkan Nesser. FC Nordrup heter fotbollslaget och staden ligger någonstans i Nordeuropa.

 

Den kriminelle Robin Kemp håller på med matchfixning och annat som han kan tjäna pengar på runt fotbollen. Våld är inte främmande för honom, han skyr inga medel. Han har en hållhake på William och vill styra hans spel på plan. Den alkoholiserade polisen Elena Hummel är ändå Kemp på spåren, men han är listig.

 

Språket är lättläst och vårdat i denna sympatiskt korta bok. Ibland blir det nästan för okomplicerat och jag får vibbar från tonårens idrottsromaner. Om det inte vore för det emellanåt explicita våldet.

 

Visst är det en kriminalhistoria, men än mer en beskrivning av hur pengarna har förgiftat fotbollen idag.


Betyg: 3 tomteluvor  



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3