Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 31 maj 2018

Anna Roos: Pakt - BokomdömePakt
Av Anna Roos
Modernista 2018
ISBN 9789177812104, Inbunden, 247 sidor

Anna Roos följer upp romanen Spel med ännu en fyrbokstavig titel. Inte bara titeln är kort, boken har ett utomordentligt behändigt format runt 250 sidor. Eftersom berättelsen är så tät behövs inte mer, Bra!

Efter en förhållandevis trög start blir man mer och mer indragen i berättelsen och än mer i karaktärerna. Dessa är inte så många. Ett antal ungdomar har startat en blogg, Stjärnorna på slottet, där de skriver förhållandevis kontroversiella inlägg. De slutar skriva när en av dem, Beatrice Solstjärna, försvinner spårlöst. Hon och hennes bror bor just på ett slott, de andra tre är placerade lägre ner i en tydlig klasshierarki. Tio år senare dyker det upp ett inlägg på bloggen, från Beatrice.

Tidsmässigt pendlar berättelsen mellan nutid och den tio år gamla händelsen. De fyra börjar nysta i vad som har hänt och efterforskar också vem som har skrivit inlägget. Sakta rullas det gamla mysteriet upp. Trots att de kommer från mycket olika bakgrunder där de i grunden inte har mycket gemensamt, är de ändå ett förhållandevis tätt sammansvetsat gäng. De bär på många hemligheter och de är snara till elakheter och att konspirera inom gruppen. Ett rätt hemskt gäng egentligen.

Detta gör att bokens behållning är de fem personernas samspel och kontroverser. De är väl gestaltade, men frågetecknen är många. Sakta rullas bevekelsegrunder och händelseförlopp upp. Anna Roos fångar skickligt karaktärernas olika särdrag, men själva kriminalhistorien, om det finns en sådan, är ganska svag.

Boken fångar mig starkt ändå, med sin psykologiska thrillerkänsla.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Ellinor Koda
 

Inga kommentarer: