Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 21 maj 2018

Annette Haaland: Pastor Viveka och glada änkan - BokomdömePastor Viveka och glada änkan
Av Annette Haaland
Albert Bonniers Förlag 2018
ISBN 9789100169978, Inbunden, 288 sidor

Annette Haalands tredje bok om Pastor Viveka är föredömligt kort. I den genre hon skriver, trivseldeckare, får inte böckerna ränna iväg med alltför många sidor. Författaren fortsätter att blanda religiösa diskussioner med mysiga brott. Om nu brott kan vara det.

Viveka och hennes vänner i Stockholmska Enskede har dammat av en gammal biograf för att visa film. De har hittat ett gammalt piano som användes på stumfilmens tid av en pianist som kallades Glada Änkan.

Hennes öden spelar en viss del i intrigen där även andra mystiska händelser förbryllar den nyfikna Viveka.
Hon kan som vanligt inte låta bli att lägga näsan i blöt. Med humor fortskrider historien mot upplösningen, även om jag tycker att just det komiska får för liten plats. Själva kriminalhistorien är ganska tunn, tonvikten ligger på det familjära och hemtrevliga.

Karaktärerna har alla hemligheter naturligtvis. Vissa avslöjas, andra inte. Men det är ändå dessa som driver boken framåt. Gemytet breder ut sig även när det stundom hettar till lite. Men det är persongalleriet som lockar till vidare läsning. De vardagliga bekymren hos dessa blir mer intressanta än de kriminella.

Det här är egentligen inte min kopp te, men jag tycker att det finns en plats för boken. Många läsare efterfrågar oblodiga och ”mysiga” deckare. Då kan de finna njutning hos Annette Haaland.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Caroline Waidelich
 

Inga kommentarer: