fredag 6 oktober 2023

Johan Theorin: Ristmärken - Bokomdöme

 

Ristmärken
Av Johan Theorin
Wahlström & Widstrand 2023
ISBN 9789146240716, Inbunden, 398 sidor


Johan Theorin tillhör våra bästa och mest pålitliga författare. En bok i handen av honom innebär utan undantag en läsupplevelse utöver det vanliga. Så också denna gång. 

Han låter handlingen tilldra sig i början av detta årtusende. Allt för att hans huvudperson Gerlof Davidsson inte ska bli för gammal. Han börjar närma sig nittio nu och bor på ett äldreboende och har vissa ålderskrämpor. Det här är författarens åttonde bok och den sjätte i serien om Gerlof.

Hans brorsbarnbarn Tilda är polis och ska snart föda. Trots det ger hon sig in i hetluften för att hjälpa en knivskuren kollega i ett ensligt hus på Öland. I huset hittas två äldre döda människor.

Dert visar sig att det finns kopplingar till dödsfall på samma plats under andra världskriget. De har skett i samband med att man har grävt försvarställningar på ön. Naturligtvis blir det komplicerat när dessa händelser ligger så långt tillbaka i tiden. 

Handlingen växlar mellan 1940 och 2001. Givetvis blir också Gerlof inblandad och hamnar i situationer som är livshotande. 

Johan Theorin kan som få beskriva en natur så att den känns levande. Likaså känns hans karaktärer äkta och det är lätt att sympatisera med dem. Hans prosa pockar på att bli läst även om själva kriminalhistorien är svag denna gång. 

Betyg: 5 tomteluvor  

Foto: Jesper Petersen





Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9