måndag 15 oktober 2018

Carin Gerhardsen: Det som göms i snö - Bokomdöme



Det som göms i snö
Av Carin Gerhardsen
Bookmark 2018
ISBN 9789188745057, Inbunden, 366 sidor

Efter några års frånvaro på bokhandelsdiskarna återkommer Carin Gerhardsen med en psykologisk thriller. De som förväntar sig en nionde del i Hammarbyserien blir besvikna. Men om de ändå läser boken tror jag den känslan övergår i något annat.

Det här är tveklöst författarens bästa bok hittills. En tät och oviss spänning följer läsaren under hela läsningen. När Carin Gerhardsen som här har fått breda ut sig lite mer utanför den traditionella polisromanens ramar får man äntligen bekräftat vilken skicklig författare hon är.

Hennes intrigbygge är smått genialiskt. Som läsare vet man inte vilket ben man ska stå på. Vem är hjälte och vem är det inte. Eller kan man vara bådadera? Hon avslöjar hemligheter allt eftersom läsandet fortgår. Då och då släpper hon en detalj som omkullkastar allt vad man tidigare har trott och varit säker på. Nedrans bra faktiskt!

Det är vinter och en bil kör av vägen i halkan, ner i en ravin. Lever föraren eller inte? Var han ensam i bilen? Är det någon nere vid vraket? Har olyckan orsakats av någon annan? Frågetecknen är många.

Carin Gerhardsen låter bokens karaktärer få sina egna kapitel och framför sina egna berättelser. De är inte alltid samstämmiga, men ju längre man läser klarnar det. Eller inte? Man kan inte vara säker på att det inte kommer fler scenförändringar. Persongalleriet är rejält blandat, tagit ur alla samhällsklasser. Men drivkrafter och motiv visar sig ofta vara gemensamma ändå.

Nästan actionfritt, men definitivt inte spänningsfritt. Det är sådana här böcker Carin Gerhardsen SKA skriva.

Betyg: 5 tomteluvor  



Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5