måndag 11 december 2023

Camilla Grebe & Carl-David Pärson: Lånaren - Bokomdöme

 

Lånaren
Av Camilla Grebe & Carl-David Pärson
Wahlström & Widstrand 2023
ISBN 9789146239710, Inbunden, 392 sidor


En mor och son-deckare. Som författare alltså. Camilla Grebe tillhör landets mest renommerade spänningsförfattare. Hon har fått både Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman och Den Gyllene Kofoten för bästa svenska i genren. Båda priserna två gånger. Imponerande. Dessutom har hon varit nominerad i Sverige tillsammans med sin syster Åsa Träff.

Men nu skriver hon tillsammans med en annan närstående, sin son Carl-David Pärson. Han har tidigare arbetat med film- och Tv-produktion. Som författarpar debuterar de med en polisroman med ockulta inslag. Det är en genre som ännu så länge inte har varit så framträdande i Sverige.

Det handlar om en ung polis som har svårt med att tygla sitt humör. Hon misshandlar en kollega, förvisso en otrevlig typ, men ändå en annan polis. Hon blir förflyttad till Sundby där hon ska arbeta i en Cold Casegrupp. Gruppen är väldigt liten, Alba och Tore, en äldre polisman. De har ett mystiskt försvinnande flera år tidigare att utreda.

Samtidigt får man följa Leo och Marika som har förlorat ett barn. De har också flyttat till Sundby med sin dotter. Den ensliga gård som de har bosatt sig på rymmer många hemligheter som uppdagas efter hand.

Naturligtvis får Alba och Tores utredande bäring på vad som händer på Leo och Marikas gård. Där blir det mer och mer otäckt, och det är läskigt att läsa också. Jag kommer på mig med att blunda ibland, vad nu det skulle hjälpa?

Det är mycket effektivt berättat och det är mycket välskrivet, vilket gör det ännu mer nervkittlande. Är det en rent övernaturlig historia, eller finns det naturliga förklaringar? Läs själva. Boken blev nominerad till Svenska Deckarakademins stora pris i år.

Betyg 4 tomteluvor  

Foto: Pontus Höök






2 kommentarer:

Lotte sa...

Men är det bara jag som sett det eller fattat fel. På sidan 132 i min pocket från mitten och ner. Då ger Leo bilnycklarna till Marika först därefter när hon är i bilen fäller hon ner solskyddet och tar bilnycklarna. Igen?

Nisse Scherman sa...

Oj!

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9