fredag 30 augusti 2019

Anna Eidem: Den dömdas rop - Bokomdöme


Den dömdas rop
Av Anna Eidem
Visto Förlag 2018
ISBN 9789188769145, Danskt band, 424 sidor

Saga Egmont Förlag, 2018
Del 1: I dödens skugga
ISBN 9788726094657, Ljudbok, 6 tim 49 min, Uppläsare Hannah Schmitz
Del 2: Viljans väg
ISBN 9788726094671, Ljudbok, 6 tim 4 min, Uppläsare Hannah Schmitz


Den här boken har jag konsumerat genom att lyssna. Uppläsaren Hannah Schmitz är en ny bekantskap för mig, men en angenäm sådan. En trevlig, något återhållsam röst som gör boken rättvisa. Varför pappersboken är uppdelad i två ljudböcker är en gåta för mig. Om man ska lyssna på boken måste man ju ändå skaffa båda delarna. Det faktumet gör naturligtvis att boken är för lång, både som ljud och som läsning.

Anna Eidem kan förvisso skriva, men hon breder ut sig lite väl mycket. Sidospåren i berättandet är många. Adjektiven flödar. Jag tror att en reducering på runt 150 sidor bara hade gjort romanen gott.

Författaren är nämligen en debutant med potential. Hon behandlar det klassiska temat med en felaktigt anklagad och dömd person med säker hand och en del nya infallsvinklar. Huvudperson är Kristina vars syster Marie är den mordanklagade. Marie är en skör person som knappast kan ta hand om sig själv, hon behöver den hjälp hon kan få. Hennes bräcklighet gör att hon till och med erkänner mordet på den prostituerade kvinna som är offret.

I kampen efter rättvisa får Kristina hjälp av brottslingen Simon. De bildar ett omaka par som jag förstått ska fortsätta i fler böcker. Varför inte, just att de är så omaka skapar dynamik.

Det ryms som sagt mycket i berättelsen. Det handlar om systerskap, psykisk obalans, girighet, kärlek och lite erotik.

Jag vet att del två i serien redan är skriven. Utan att ha läst den kan jag tycka att en erfaren redaktör borde sätta tänderna i den innan utgivning i avsikt att komprimera intrigen och därmed skapa en ännu bättre roman.

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Åsa Dahlgren

Veckans Tio i Topplåt 648

Tages: Every Raindrop Means A Lot
In på listan 11 mars 1967 
Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2

onsdag 28 augusti 2019

Susanne Boll: Luftburen - Bokomdöme


Luftburen
Av Susanne Boll
Bokfabriken 2019
ISBN 9789178350827, Inbunden, 288 sidor

När Susanne Boll fortsätter med andra delen om psykologen Vera Lilja gör hon det i ett behändigt format. Författaren har inte lockats av att, som så många andra, skriva längre och längre. För mig är runt 300 sidor det perfekta romanformatet.

Vera Lilja hjälper gärna polisen och då speciellt Kenneth Karlsson som är en mycket god vän. Den här gången verkar det vara en seriemördare som härjar. Mördaren har ihjäl sina offer på ett sällsynt bestialiskt sätt. Det känns troligt att ett hämndmotiv ligger bakom.

Samtidigt har Vera sina egna problem att brottas med. Hennes kärlek, särbon Alexios, betes sig minst sagt underligt. I samma veva bestämmer sig Vera för att flytta till en förort, hon är trött på innerstan. Som ung har hon lämnat bort sitt nyfödda barn. Nu vill hon gärna skapa kontakt igen. Det är inte nog med det, det verkar dessutom finnas ett hot henne.

Delarna som handlar om Veras liv är varmt och inkännande berättade. Susanne Boll kan konsten att gestalta kärlek, skuld och sorg. Jag kommer på mig själv med att glömma att det faktiskt finns en kriminalhistoria också.

Den historien är mer lagd i bakgrunden, den tar inte så mycket plats. Man naturligtvis finns där en spänning i att långsamt ringa in mördaren. Man får nog skylla på att jag läst så ofantligt många kriminalromaner, att jag tidigt var på det klara med identiteten på brottslingen.

Balansen mellan relationsberättelsen och kriminalhistorien kunde ha varit mer jämn, men Susanne Boll kan verkligen konsten att skriva en intrig som griper tag.

Betyg: 4 tomteluvor  


Märkliga skivomslag 724

En tvättäkta rockartist från ???

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 26 augusti 2019

Veckans Tio i Topplåt 647

Elton John: Step Into Christmas
In på listan 22 december 1973 
Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 10

fredag 23 augusti 2019

Veckans Tio i Topplåt 645

The Fresmen: Papa-Oom-Mow-Mow
In på listan 2 mars 1968 
Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 9

onsdag 21 augusti 2019

Märkliga skivomslag 723

Helt lysande, en charmig sauerkrautorkester, Och de har spelat ett album för dingbollar, obetalbart!

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 19 augusti 2019

Veckans Tio i Topplåt 644

Creedence Clearwater Revival: Up Around The Bend
In på listan 16 maj 1970
Låg kvar i 13 veckor, Högsta placering: 2

fredag 16 augusti 2019

Veckans Tio i Topplåt 643

Mott The Hoople: Roll Away The Stone
In på listan 9 mars 1964 
Låg kvar i 8 veckor, Högsta placering: 2

onsdag 14 augusti 2019

Märkliga skivomslag 722

Passa den fina slipsen så att den inte blir blöt!

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 12 augusti 2019

På fredag börjar Gotlands Deckardagar

Fredag, lördag och söndag i Visby. 
16 - 18 augusti
Gotlands Deckardagar. 
20 toppförfattare. 
Mer än 30 programpunkter.
Vill du verkligen missa det?

Anders Roslund: Jamåhonleva - Bokomdöme


Jamåhonleva
Av Anders Roslund
Albert Bonniers Förlag 2019
ISBN 9789100180034, Inbunden, 491 sidor

Det är få författare som lyckas fånga mig i 500 sidor. Förr eller senare brukar ögonlocken börja falla ned. Men Anders Roslund kan. Det beror främst på hans förmåga att skapa extremt spännande intriger där det är svårt att gissa åt vilket håll handlingen ska gå.

Det här är en fortsättning på Tre sekunder, Tre minuter & Tre dagar. Boken skulle därför ha kunnat heta ”Tre dagar”, allrahelst som just tre dagar är den tid Ewert Grens och Piet Hoffmann har på sig att lösa situationen som uppstår.

Hoffmann har arbetat som infiltratör åt polisen. Hans kodnamn var Paula. Nu verkar det som om de uppgifterna har läckt från polishuset. Många brottslingar kan tänkas vilja hämnas på honom och hela hans familj. En hämnd som verkställs med två skott i huvudet och man börjar med den yngsta personen. Piet har tre barn.

Kommissarien Grens konfronteras med ett gammalt olöst fall. Olöst på det viset att han var säker på gärningsmannen men inget gick att bevisa. Ett mord på nästan en hel familj med två små barn. Men ett tredje barn överlevde, räddades av Ewert och börjar nu spöka. De två berättelserna visar sig ha gemensamma nämnare.

Det handlar om grov brottslighet, allra mest avancerad vapenhandel och vem som tar makten över den. Piet utpressas att ge sig in i de svarta affärerna. Men Piet är Piet. En avancerad hjälte. Han försöker hitta alternativa lösningar och det för honom till Albanien. Men han har bara tre dagar på sig. Klockan tickar obevekligt. Varje kapitel börjar dramatiskt med hur mycket tid som återstår.

Jämfört med böckerna som författaren skrev tillsammans med Börge Hellström är samhällsskildringarna mer nedtonade. Det är mer äventyr och absolut mer spänning. Det är också rejält underhållande även om den otroligt välkonstruerade historien tangerar sannolikhetens gränser. Som läsare sväljer man sådant när man blir så underhållen som här.

Ewert Grens är nära pensionen, Piet Hoffmann och hans familj vill inget annat än att leva i lugn och ro. Kan det hindra Anders Roslund från att skriva en roman som tilldrar sig under tre veckor. Det är nästa fråga till författaren.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Emil Eiman Roslund

Veckans Tio i Topplåt 642

The Rolling Stones: Around And Around
In på listan 19 september 1964
Låg kvar i 11 veckor, Högsta placering: 3

söndag 11 augusti 2019

Annika Sjögren: När himlen håller andan - Bokomdöme


När himlen håller andan
av Annika Sjögren
Ordfront, 2019
9789177750710, Inbunden, 260 sidor

Annika Sjögren har alltid tillhört mina favoritförfattare. Hon levererar alltid intressanta historier på ett seriöst sätt. Hennes intriger är oftast karaktärsbundna med starka personteckningar.

Så är det nu också. Läsaren får följa ett antal människor var för sig, men naturligtvis korsas deras vägar så småningom. Som det ofta är i kriminalromaner, och inte alltid så sannolikt.

Vanja har förlorat sin dotter och har nu psykiska problem. Hon får jobb på en förskola och träffar där Selina som påminner henne om sin dotter. Selinas familj verkar vanvårda henne och Vanja börjar smida planer.

Ella är 83 år. En fin dam som bär på mörka hemligheter. Hon har börjat prata högt. Avslöjar hon sina hemligheter eller borde hon berätta dem ändå för sina närmaste? När hon träffar en man blir det än mer komplicerat.

Hennes sonson Philip är förmögen och insnöad på antikviteter. Han vill gärna leva i det förgångna och inreder sin lägenhet därefter. Han blir huvudlöst förälskad i en kvinna bara av att se en bild på henne i en gammaldags klänning. Det kanske inte är den allra bästa förutsättningen för ett förhållande.

Genom hela boken lurar en lågmäld spänning som författaren skickligt eskalerar. Det är bl. a mordet på Ellas man många år bakåt i tiden som kanske kan få sin lösning. Grovt våld är inget Annika Sjögren använder sig av. Det tackar man för. Inte heller skriver hon tegelstenar. Tvärtom, här är det ett behändigt antal sidor.

Som sagt, det är karaktärerna som bär boken. De är skickligt gestaltade och känns i allra högsta grad riktiga och levande. Sådana du skulle kunna möta när som helst på gatan. Kriminalhistorien är i inte märkvärdig och kanske har slumpen alltför mycket att bidra till historien.

Tacksam är jag dock för att återigen få läsa en Annika Sjögrenroman. Förhoppningsvis kan böckerna komma lite tätare framöver.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Frida Sjögren

Camilla Sten: Staden - Bokomdöme


Staden
av Camilla Sten
Norstedts, 2019
9789113087061, Inbunden, 413 sidor

Camilla Sten har åstadkommit en thrillerliknande roman med tydliga skräck- och rysarinslag. Boken igenom hålls läsaren på sträckbänken och upplösningen är verkligen efterlängtad.

Ett ungt filmteam på fem personer åker för att rekognoscera inför en kommande dokumentärfilm, till Silvertjärn. Sextio år tidigare har hela befolkningen där på knappt tusen personer försvunnit spårlöst. Ingen har bott där sedan dess och Silvertjärn har förvandlats till en spökstad.

Sällskapets vistelse i staden blir strapatsrik. Instabila byggnader, mystiska skepnader och dödsfall följer i deras spår. Det verkar som om allt som kan gå fel också gör det.

Alice är gruppens chef. Hon har vuxit upp med sin mormors berättelser om Silvertjärn och har därför kanske lite mer intresse än de andra att utforska samhället.

Det verkar som on någon försöker få bort dem därifrån. Är de inte ensamma där, eller är det någon i gruppen som spökar?

Camilla Sten skriver med lätt hand. Hennes intriger är intrikata och lätta att följa utan att vara naiva. Hon målar upp spökstaden så att den känns rejält läskig och karaktärerna matchar på bästa sätt både miljö och händelser.

Camilla Sten stärker sin ställning som mörkrets berättare. Redan hennes fösta bok, dystopin En annan gryning, uppvisade en svärta som också återfinns här. En svärta som är plågsamt angenäm att läsa om.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Kajsa Göransson

Lars Pettersson: Arctic Express - Bokomdöme


Arctic Express
av Lars Pettersson
Ordfront 2019
9789177750604, Inbunden, 326 sidor

Lars Pettersson debuterade som författare sent, 2012, med Kautokeino, en blodig kniv. Boken belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris. Den följdes av ytterligare två böcker om Sàpmi, där författaren skickligt och nästan poetiskt har kombinerat kriminalromanen med beskrivningar om samernas liv och problem.

Den här boken är annorlunda. Den har två huvudpersoner. Inte bara den renägande, samiska advokaten Anna Magnusson utan också en brittiska, Caitlin O'Connor. Visserligen är det mycket som händer kring samernas huvudstad, norska Kautokeino, men även en utflykt till Afrika överraskar läsaren.

Boken grundar sig på en verklig händelse, men Lars Pettersson har använt sig av författarens frihet att förändra. En flygolycka på 80-talet. Ett civilt plan störtar i Norra Norge under en NATO-övning. Händelsen skördar många dödsoffer. Mycket är oklart. Haverikommissionen, som består av militärer, kommer fram till att ett fel på rodersystemet är orsaken.

Ortsbefolkningen är skeptisk. De tror att det inträffat en kollision med ett militärt brittiskt plan. Den stora mörkläggningen lägger sig som en filt över incidenten.

Detta bildar bakgrund i Lars Petterssons bok. Eventuellt har Caitlins far varit pilot i det plan som eventuellt kolliderade med olycksplanet. När han dör i en annan olycka i Afrika åker Caitlin dit. Hon får tag på dokument om olyckan och börjar forska.

Samtidigt kommer Anna Magnusson över andra dokument om samma händelse och börjar forska på sitt håll. Så småningom blir det ett gemensamt projekt, men det i sin tur leder till att någon känner sig hotad. Personer dör i utredningens spår.

Skildringen av samernas betingelser, vedermödor och glädjeämnen tar fortfarande stor plats i Lars Petterssons berättande. Det är det som är bärande. Med Caitlin O'Connors inträde har det ändå kommit in andra dimensioner i berättandet. På gott och ont.

Författaren är fortfarande mycket skicklig på att beskriva samernas vinter. Han får läsaren att huttra med sina fantastiska miljöbeskrivningar. Det är ett nöje och ett privilegium att på det viset få besöka Lars Petterssons Kautokeino.

Betyg: 4 tomteluvor  


foto: Jan-Åke Eiksson

Peter Stjernström: Station K - Bokomdöme


Station K
av Peter Stjernström
Bladh by Bladh, 2019
9789188429940, Inbunden, 383 sidor
9789178970629, Ljudbok, uppläsare Jonas Malmsö, 14 timmar 24 minuter

Den här boken har jag lyssnat på. Jonas Malmsjö läser bra och mycket likt Stefan Sauk, men med en något annan intonation. Dessutom läser han ganska långsamt vilket får den här boken att räcka i över 14 timmar. Alltför långt naturligtvis, speciellt med tanke på att boken är under 400 sidor.

Den hårresande historien som Peter Stjernström har konstruerat tangerar skräckgenren, kanske kliver den in i den. Skrämd blir man, och det är inte utan att jag tänker mig för lite extra när jag ser en katt.

Petra arbetar på ett läkemedelsföretag. Hennes mor har arbetat där tidigare men slutat under oklara omständigheter.

Företaget har i hemlighet forskat på toxoplasmos, en sjukdom som smittar både djur och människor. Främst genom katters avföring. När jag nu har kollat upp sjukdomen efter att ha läst boken blir jag rädd för smittan också.

Handlingen tilldrar sig i Stockholmstrakten och alldeles specifikt och allra mest dramatiskt på Huggormsholmen i Stockholms skärgård. Bara namnet får en att undvika platsen.

Det blir väldigt blodigt och våldsamt, ja rent äckligt, för både människor och djur. Säkerhetspolitiska hänsyn och bolagsförveckligar styr forskningen. Peter Stjernström målar fint upp miljöerna, speciellt i skärgården. Det ryms också en del familjerelaterade problem, som när Petra blir gravid och kanske har fått sitt foster smittat av toxoplasma.

Men det blir också väldigt yvigt. Extra allt. Boken hade mått bra att ha strukits ner och förkortats. Utläggningarna utanför huvudspåret är lite för många.

Men spännande är det. Trots att jag lyssnade kallar jag detta en bladvändare.

Det hade förmodligen blivit en ännu större skräckupplevelse med en mer koncentrerad historia. Peter Stjernström är en utmärkt intrigskapare och miljömålare. Han har förmågan att förmedla rysningar till våra ryggrader.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Peter Ramberg

fredag 9 augusti 2019

Veckans Tio i Topplåt 641

Johnny Rivers: Where Have All The Flowers Gone
In på listan 8 januari 1966
Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3

onsdag 7 augusti 2019

Märkliga skivomslag 721

Man får inte tvätta sådana västar i för hög värme!

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 5 augusti 2019

Veckans Tio i Topplåt 640

Fleetwood Mac: Oh Well
In på listan 13 december 1969 
Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 4

fredag 2 augusti 2019

Veckans Tio i Topplåt 639

Sandie Shaw: (There's) Always Something There To Remind Me
In på listan 7 november 1964 
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7