måndag 12 augusti 2019

Anders Roslund: Jamåhonleva - Bokomdöme


Jamåhonleva
Av Anders Roslund
Albert Bonniers Förlag 2019
ISBN 9789100180034, Inbunden, 491 sidor

Det är få författare som lyckas fånga mig i 500 sidor. Förr eller senare brukar ögonlocken börja falla ned. Men Anders Roslund kan. Det beror främst på hans förmåga att skapa extremt spännande intriger där det är svårt att gissa åt vilket håll handlingen ska gå.

Det här är en fortsättning på Tre sekunder, Tre minuter & Tre dagar. Boken skulle därför ha kunnat heta ”Tre dagar”, allrahelst som just tre dagar är den tid Ewert Grens och Piet Hoffmann har på sig att lösa situationen som uppstår.

Hoffmann har arbetat som infiltratör åt polisen. Hans kodnamn var Paula. Nu verkar det som om de uppgifterna har läckt från polishuset. Många brottslingar kan tänkas vilja hämnas på honom och hela hans familj. En hämnd som verkställs med två skott i huvudet och man börjar med den yngsta personen. Piet har tre barn.

Kommissarien Grens konfronteras med ett gammalt olöst fall. Olöst på det viset att han var säker på gärningsmannen men inget gick att bevisa. Ett mord på nästan en hel familj med två små barn. Men ett tredje barn överlevde, räddades av Ewert och börjar nu spöka. De två berättelserna visar sig ha gemensamma nämnare.

Det handlar om grov brottslighet, allra mest avancerad vapenhandel och vem som tar makten över den. Piet utpressas att ge sig in i de svarta affärerna. Men Piet är Piet. En avancerad hjälte. Han försöker hitta alternativa lösningar och det för honom till Albanien. Men han har bara tre dagar på sig. Klockan tickar obevekligt. Varje kapitel börjar dramatiskt med hur mycket tid som återstår.

Jämfört med böckerna som författaren skrev tillsammans med Börge Hellström är samhällsskildringarna mer nedtonade. Det är mer äventyr och absolut mer spänning. Det är också rejält underhållande även om den otroligt välkonstruerade historien tangerar sannolikhetens gränser. Som läsare sväljer man sådant när man blir så underhållen som här.

Ewert Grens är nära pensionen, Piet Hoffmann och hans familj vill inget annat än att leva i lugn och ro. Kan det hindra Anders Roslund från att skriva en roman som tilldrar sig under tre veckor. Det är nästa fråga till författaren.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Emil Eiman Roslund

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8