söndag 11 augusti 2019

Lars Pettersson: Arctic Express - Bokomdöme


Arctic Express
av Lars Pettersson
Ordfront 2019
9789177750604, Inbunden, 326 sidor

Lars Pettersson debuterade som författare sent, 2012, med Kautokeino, en blodig kniv. Boken belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris. Den följdes av ytterligare två böcker om Sàpmi, där författaren skickligt och nästan poetiskt har kombinerat kriminalromanen med beskrivningar om samernas liv och problem.

Den här boken är annorlunda. Den har två huvudpersoner. Inte bara den renägande, samiska advokaten Anna Magnusson utan också en brittiska, Caitlin O'Connor. Visserligen är det mycket som händer kring samernas huvudstad, norska Kautokeino, men även en utflykt till Afrika överraskar läsaren.

Boken grundar sig på en verklig händelse, men Lars Pettersson har använt sig av författarens frihet att förändra. En flygolycka på 80-talet. Ett civilt plan störtar i Norra Norge under en NATO-övning. Händelsen skördar många dödsoffer. Mycket är oklart. Haverikommissionen, som består av militärer, kommer fram till att ett fel på rodersystemet är orsaken.

Ortsbefolkningen är skeptisk. De tror att det inträffat en kollision med ett militärt brittiskt plan. Den stora mörkläggningen lägger sig som en filt över incidenten.

Detta bildar bakgrund i Lars Petterssons bok. Eventuellt har Caitlins far varit pilot i det plan som eventuellt kolliderade med olycksplanet. När han dör i en annan olycka i Afrika åker Caitlin dit. Hon får tag på dokument om olyckan och börjar forska.

Samtidigt kommer Anna Magnusson över andra dokument om samma händelse och börjar forska på sitt håll. Så småningom blir det ett gemensamt projekt, men det i sin tur leder till att någon känner sig hotad. Personer dör i utredningens spår.

Skildringen av samernas betingelser, vedermödor och glädjeämnen tar fortfarande stor plats i Lars Petterssons berättande. Det är det som är bärande. Med Caitlin O'Connors inträde har det ändå kommit in andra dimensioner i berättandet. På gott och ont.

Författaren är fortfarande mycket skicklig på att beskriva samernas vinter. Han får läsaren att huttra med sina fantastiska miljöbeskrivningar. Det är ett nöje och ett privilegium att på det viset få besöka Lars Petterssons Kautokeino.

Betyg: 4 tomteluvor  


foto: Jan-Åke Eiksson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8