söndag 8 december 2019

Agnes Lovise Matre: Iskald - Bokomdöme


Iskald
Av Agnes Lovise Matre
Gyldendal 2019
ISBN 9788205511705, Inbunden, 293 sidor

För första gången har jag gett mig på att läsa en krim på norsk. Att den är skriven på bokmål underlättar naturligtvis. Nynorsk, som Agnes Matre talar, hade varit svårare. Det kändes absolut inte oöverstigligt att läsa på ett främmande, men ändå snarlikt språk. Naturligtvis är det svårt att bedöma författarens språkbehandling fullt ut, även om jag som läsare fick en god känsla. Läsande hade ett bra flyt.

Lensmannen Bengt Alvsaker ställer upp i Norseman Xtreme, en av världens hårdaste och tuffaste triathlontävlingar. Han är ingen av stjärnorna men vill gärna genomföra loppet. Simning, cykling och löpning under svåra förhållanden. När deltagarna efter simningen tar sig i land hittas en person med nummerlappen 22 död i vattnet. När loppet sedan summeras har nummer 22 ändå gått i mål. Hur hänger det ihop? Vem är den döde? Hur har han avlidit? Det visar sig tämligen snart att det är ett mord.

Alvsaker får ta hand om utredningen och ställs inför ett komplicerat fall med många bottnar. Det är svårt att få människor att tala sanning i Hardangerbygderna där handlingen tilldrar sig. Just miljöbeskrivningarna är en av bokens stora styrkor. Mörkret och kylan till och med doftar i ett vackert, men ganska kargt landskap. Persongestaltningarna håller likaså påtaglig hög klass. Agnes Lovise Matre skriver om riktiga människor. Författaren blandar också in religiös fanatism vilket höjer mystiken.

Romanen är i ett behagligt sidformat, men är ändå långsamt berättad. Kanske för långsamt. Det blir aldrig riktigt spännande på det traditionella viset i kriminalromaner. Miljö och karaktärer tar större plats än brottet.

Bengt Alvsaker ska följas upp i flera böcker. Förhoppningsvis översatta till svenska.


Betyg: 3 nissecaps  


Foto: Haakon Nordvik

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8