torsdag 5 december 2019

Viktoria Höglund: Den som haver barnen kär - Bokomdöme

Den som haver barnen kär
Av Viktoria Höglund
Southside Stories 2019
ISBN 9789188725417, Inbunden, 429 sidor

Viktoria Höglund är skönlitterär debutant. Hon är styrelsearbetare i flera tillväxtföretag och har studerat både ekonomi och psykologi på högskola. Det senare har hon tagit fasta på i denna bok vars huvudperson är psykologen Malin Dahl.

Det är en mycket skickligt skriven första kriminalroman som författaren åstadkommit. Den känns genomarbetad och innehåller få debutantmisstag. Viktoria Höglund nyttjar ett lättläst språk, som ändå inte är varken naivt eller banalt.

När en förskola är på utflykt saknas helt plötsligt lilla Simon. En stor sökinsats sätts igång, men pojken förblir borta. Det drabbar naturligtvis föräldrar, personal och barn hårt. Malin Dahl kopplas in för att hålla krissamtal med personalen.

De olika kapitlen har olika personer i fokus. Malin naturligtvis, men även förskolechefen, Simons mamma och några till. De olika karaktärernas privata liv ges också stort utrymme och är skildrade speciellt ur ett kvinnoperspektiv. Emellanåt dyker det upp kursiverade avsnitt, sådant som förläggaren till denna bok tidigare har döpt till skurkpresens. Där talar brottslingen till läsaren utan att avslöja för mycket. Jag har tidigare varit allergisk mot detta, men nu när det nästan har försvunnit ur kriminalromaner känns det som något annorlunda.

Även om man läser med känslan av att brottslingen kommer att avslöjas är detta ingen pusseldeckare. Boken är helt enkelt inte upplagd så, läsningen är spännande utan att det går ut på att gissa vem som gjorde det.

Fler barn försvinner och dramatiken stegras. Varför är de borta? Var befinner de sig? Lever de? Många frustrerade föräldrar lever i vånda. Och läsaren är lika förbryllad. Viktoria Höglund bygger upp en stegrande spänning på ett utmärkt sätt.

Min käpphäst är som så ofta att boken är för lång. Intrigen tappar emellanåt tempo. Hundra sidor kortare hade för mig gjort spänningen än mer tät och läsvärd. Att Viktoria Höglund har gjort ett fantastiskt fint avstamp i genren är det ingen tvekan om, och säkerligen får vi möta Malin Dahl igen. 

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Björn Qvarfordt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar