lördag 28 mars 2020

Susanne Fellbrink: Än sjunger hon inga sånger - Bokomdöme


Än sjunger hon inga sånger
Av Susanne Fellbrink
Printz Publishing 2020
ISBN 9789177712503, Inbunden, 341 sidor

Under årets första månader har många deckarförfattare debuterat. Här är ytterligare en, Susanne Fellbrink, som har skrivit en musikdeckare med skådeplats Sundsvall.

Författaren är själv verksam i musikbranschen. Där har hon gjort ganska många olika saker. Bl. a har hon deltagit i och producerat en showgrupp som heter Stars 4 U. Denna grupp återfinns i en central roll i boken, vilket får mig att misstänka att mycket av innehållet är självupplevt.

Större delen av handlingen kretsar kring Cilla Fallander, en ganska osäker kvinna i trettioårsåldern. Hon har alltid haft artistdrömmar, men blev som ung bedragen av en agent. Nu är hon en gift småbarnsmamma. När hennes jobb som redigerare på Sundsvalls Tidning förändras beslutar hon sig för att bli artist igen. Hon startar en showgrupp och läsaren får följa hennes arbete med detta.

Det är ett hårt och slitsamt jobb med många pucklar och bakslag. Ändå är det just detta som är bokens största behållning. Det märks att Susanne Fellbrink vet vad hon skriver om. De insikter hon ger är intressanta och informativa.

Det här ska ju ändå vara en deckare. I bakgrunden härjar en man i Sundsvall. Han överfaller kvinnor och gör staden osäker. Kriminalhistorien är i alla högsta grad sidoordnad och har egentligen väldigt lite relevans för den övriga handlingen. Men självklart löper de parallella historierna samman mot slutet. Det finns också en sidohistoria om en tiggare. Den är både överraskande och fyndig.

Redan i juni i år kommer del två av böckerna om Cilla Fallander. Som deckarläsare önskar jag mig lite mer kriminell spänning.


Betyg: 3 tomteluvor  



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3