Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 3 februari 2021

Håkan Östlundh: Profetens sista död - Bokomdöme

 

Profetens sista död

Av Håkan Östlundh

Polaris 2021

ISBN 9789177950943, Inbunden, 345 sidor

 

 

Den avslutande delen i författarens trilogi om Profeten är också den bästa. För de som har saknat Håkan Östlundhs Gotlandsdeckare, eller i alla fall hans mer traditionella deckare är nyfikenheten stor på vad som ska komma härnäst.

 

Profeten har ofrivilligt blivit underrättelseagent för både Sverige och Frankrike. Han har nu i tre böcker jagat den svenske affärsmannen Eric Hands, som är en mäktig man med många kontakter och en brottslig agenda.

 

Författaren tar oss med på en fartfylld resa med många actionscener och med explicit våld som alltid hotar både Elias Krantz, som profeten egentligen heter, och hans närmaste. Marken under Elias verkar ständigt minerad. Detta är en internationell thriller, även om denna tredje del mestadels tilldrar sig i Sverige. Det är där den slutliga uppgörelsen ska ske. Det är naturligtvis en fördel att ha läst de två tidigare böckerna, men inte nödvändigt.

 

Intrigen är mycket fantasifull. Frågan är om någon annan än Håkan Östlundh skulle ha kommit undan med den. Men han är en så skicklig författare att det han presenterar sväljs med hull och hår. Det är extremt spännande.

 

Boken innehåller flera färgstarka karaktärer, och de är trovärdigt gestaltade. Miljöerna är mer att se som kulisser till de otaliga nervpirrande scener som målas upp.

 

Det står som sagt skrivet i stjärnorna vad Håkan Östlundh ska skriva nu. Det är inte utan att man undrar, med förväntan.

Betyg: 4 tomteluvor Inga kommentarer: