lördag 10 juli 2021

Caroline Engvall: Blodskam - Bokomdöme

 

Blodskam

Av Caroline Engvall

Forum Förlag 2021

ISBN 9789137157399, Inbunden, 301 sidor

 

Författaren har inte bara bytt förlag, hon har också lämnat sina tidigare huvudpersoner och även till viss del bytt stil. De fyra tidigare romanerna har fokuserat på övergrepp på barn. Nu får läsaren i stället en kvinnohistoria som spänner över flera generationer.

 

Den trygghet som Caroline Engvall hade i sin kunskap om barnövergrepp har hon nu när hon till viss del har förlagt handlingen till Thailand. Hon bor där själv under delar av året. Eftersom det har blivit ett så populärt resmål för svenskar kan många känna igen sig i den miljön.

 

Elisabeth åker på semester dit tillsammans med sin syster Sofia och hennes familj. Med på resan är också deras mamma. Familjen drabbas av en katastrof. Sofia hittas död i vattnet. Det blir upptakten på en historia som avslöjar hemligheter och traumatiska händelser från barndomen.

 

Var Sofias död naturlig och hur hänger då- och nutid ihop? Författaren väver en intrig som kanske inte helt håller ihop. Jag saknar lite av den spänst och säkerhet som Caroline Engvall har visat upp tidigare. Den här boken känns mer som en romandebut med sin lite trevande berättelse.

 

Början på en serie är det och eftersom vi läsare vet vad författaren kan och är kapabel till hoppas jag att del två blir en tätare och mer genomarbetad berättelse.


Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Gabriel Liljevall


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8