torsdag 15 juli 2021

Lundgren & Lundgren: Där isarna råmar

Där isarna råmar

Av Lundgren & Lundgren

Albert Bonniers Förlag 2021

ISBN 9789100185831, Inbunden, 340 sidor

 

Till skaran av ytterst kompetenta debutanter sällar sig svägerskorna Ulrika Lundgren Lindmark och Jennie Lundgren. Den senare är polis och Ulrika är ekonom. De är boende i Kalix och Gällivare och har använt både yrkes- och lokalkännedom för att skriva den här boken.

 

Huvudperson är Irene Thorsdotter som har lämnat Stockholm för att arbeta som polis i det gigantiska Norrbottensdistriktet. Irene är en kvinna med skinn på näsan som har lätt att hamna i konfliktsituationer och för att skaffa sig ovänner. Hon är nämligen brutalt ärlig och det fungerar inte alltid, speciellt inte i den manliga polismiljön. Polisen Max Persson har också en stor roll i berättelsen. Han är Irenes förtrogna.

 

En invandrarpojke försvinner, men polisen lägger inte mycket kraft på att hitta honom. När sedan en liten flicka också försvinner vaknar myndigheterna och all kraft läggs på sökandet. Men poliserna är få och distriktet är gigantiskt. Författarna beskriver väl det dilemma som glesbygdspolisen brottas med.

 

Karaktärerna känns levande, som riktiga personer. Än mer levande är miljöbeskrivningarna. Det vackra norrländska landskapet får ta stor plats i intrigen. Norr- och Västerbotten har blivit en allt vanligare arena för deckarintriger. Åsa Larsson och Stina Jackson har banat väg. Lundgren & Lundgren förvaltar den norrländska naturen på ett ypperligt sätt.

 

Jag ser med stor tillförsikt fram emot det fortsatta författarskapet. Här kan det komma många mycket läsvärda böcker framöver.


Betryg: 4 tomteluvor  



Foto: Anthony Tian


 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2