torsdag 3 mars 2022

Malin Persson Giolito: I dina händer - Bokomdöme

 

I dina händer

av Malin Persson Giolito

Wahlström & Widstrand 2022

ISBN 9789146237655, Inbunden, 410 sidor

 

Som bokvärlden har väntat. På en uppföljare till den monumentala succén Störst av allt. Boken som fick Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2016 och Glasnyckeln för bästa nordiska dito året efter. Boken som filmatiserades som Netflix första originalserie och som det gjordes en teaterföreställning av. Dessutom är boken översatt till 30 olika språk.

Det kan inte vara lätt att försöka leva upp till de extremt stora förväntningar som då ställs på författaren. Men nu finns den här, en ny roman av Malin Persson Giolito. Finns det då något kvar från den tidigare boken. Jodå, det är fortfarande ungdomar i fokus och det handlar också här om klassmotsättningar. Det betyder inte att det är en ny Störst av allt. Den här boken har definitivt egna ben.

Billy och Dogge är båda 14 år. De är kompisar, men växer upp på var sin sida om landsvägen. Dogge bor i det etablerade Rönnviken där inga problem är synliga för blotta ögat. Omvända förhållandet är det i det fattigare Våringe där Billy samsas med i sin familj i en trång lägenhet.

Billy blir skjuten på lekplatsen och vi får följa omgivningens reaktioner. Kanske är det Dogge som har hållit i vapnet. Lokalpolisen, föräldrarna, kamraterna och ägaren av livsmedelsbutiken blir alla brickor i författarens intrig som tar upp ämnen som är mer än aktuella i dagens samhälle. Utanförskap och våld hör till vardagen men det gör också kamratskap och lojaliteter.

Få kan som Malin Persson Giolito beskriva människor så att man tror på dem. Hon levandegör dem och får läsaren engagerad i deras öden. Det är så rasande skickligt gjort. Boken går inte att lägga ifrån sig. Och vem förutom denna författare skulle kunna blanda in humor i sådana allvarliga ämnen. Och få det att fungera. Det lyfter texten ytterligare och gör även den här boken till en extra stor läsupplevelse.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Anna-Lena Ahlström




Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5