onsdag 8 maj 2024

Niklas Turner Olovzon: Sandslott - Bokomdöme

 

Sandslott
Av Niklas Turner Olovzon
Bokförlaget Polaris 2024
ISBN 9789180660525, Inbunden, 452 sidor

Författarens första bok Isberg utkom 2022 och fick året efter Crimetimes deckardebutpris. Själv tyckte jag om det annorlunda greppet med kombinationen av försvunna barn, ishockey, sexualitet och släktproblematik. För att inte tala om det lilla samhällets inneboende dramatik.

Vad skiljer då den här boken mot den första allra mest? Den är 100 sidor mindre i omfång vilket gör den tätare och mer händelserik. Niklas Turner Olovzon har också bytt både förlag och agent. Hur mycket det har påverkat är svårt att avgöra. Det har i alla händelser blivit ett lyft från bra till bättre. 

Boken är mycket karaktärsdriven. Tre helt olika kvinnors berättelser är det som för handlingen framåt. Liss-Kulla känner man igen. Hon var förut Tassbys starka kvinna. Nu har hon tappat mycket av sin makt i den lilla fiktiva byn utanför Leksand. Hon har nästan snöat in på att finna den thailändske bärplockaren som försvann redan i förra boken.

Elin vars pojke blev kidnappad i Isberg har nu flyttat till Tassby där hon oväntat har ärvt ett hus. Sonen Elliot verkar ha klarat frihetsberövandet bra, men hur trivs han i skolan? Elin får oväntat stöd och hjälp från Liss-Kulla. 

En ny karaktär i denna bok är Sophie. Hon är en berömd influencer, men mår allt annat än bra. Hon har gift sig in i överklassen, med Calle. Han är inte speciellt trevlig och äktenskapet knakar, men de åker ändå till Thailand för att ha semester på Koh Lanta. Där försvinner deras son Theo.

Återigen är det försvunna barn i fokus. Dels Theo, men även den thailändske bärplockaren. Och kanske ännu fler barn i Thailand. Liss-Kulla forskar i Tassby och Sophie stannar på Koh Lanta för att få klarhet i sonens öde. Det hon hittar är vidrigheter som som ställer frågan om hur långt människor kan gå för att tillfredsställa sina perversa lustar.

Niklas Turner Olovzons gestalter lever. Det är det som gör hans böcker så extremt läsvärda. De personer vi får följa är som vi alla med fel och brister. Men en del har passerat en gräns och det är dem man som läsare vill straffa. Läskänslorna växlar snabbt mellan glädje, förtvivlan och hämndbegär.

Innevånarna i Tassby är hängivna ishockeysupportrar. Till Leksands IF. Författaren beskriver en maktkamp i klubben som vi sedan har kunnat läsa händer i verkligheten.

Såvitt jag vet kommer det en fortsättning. Det känns tryggt. Att få veta hur det ska gå för innevånarna i denna lilla dalaby. En by som är som ett litet miniuniversum. Allt finns, men i mindre skala.

Betyg: 5 tomteluvor  





Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1141

Tages: Ther's A Blind Man Playin' Fiddle In The Street In på listan 6 april 1968 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10