onsdag 8 maj 2024

Ninni Schulman: Käraste Lena - Bokomdöme

 

Käraste Lena
Av Ninni Schulman
Bazar 2024
ISBN 9789180060318, Inbunden, 404 sidor

Efter förra årets succé med Som vi lekte är nu författaren tillbaka med del två i samma serie om den f d polisen Ingrid Wolt. Den sju böcker långa serien om journalisten Magdalena Hansson i Hagfors är kanske inte avslutad, men åtminstone satt på en rejäl paus. Det borde ha varit svårt för Ninni Schulman att bryta ett sådant vinnande koncept. Men nystarten blev något alldeles extra. Fjolårets bok blev nominerad av Svenska Deckarakademin till priset för Årets Bästa Svenska Kriminalroman. 

Efterföljaren håller samma höga klass. Det handlar som sagt fortfarande om Ingrid Wolt, polisen som precis har blivit utsläppt från Hinsebergsfängelset efter att hon har dömts för mordförsök på sin pojkvän. Hon får inget vanligt jobb och börjar då arbeta som privatdetektiv.

När denna bok börjar har Ingrid slutat som detektiv och arbetar deltid som städare på Mora Hotell. Hon måste fortsatt gömma sig eftersom hennes förre pojkvän inte har glömt. Hon lever under ständigt hot. Samtidigt vill hon mest av allt ha kontakt med deras gemensamma dotter som är placerad hos en annan familj. Livet för Ingrid är minst sagt komplicerat.

En kvinna hittas hängd i en by utanför Mora. Polisen avskriver ärendet som självmord. Kvinnans föräldrar är tveksamma till att hon skulle ha tagit sitt eget liv, och kontaktar Ingrid. Med tvekan tar hon sig an ärendet.

Läsaren får följa den hängda kvinnans liv bakåt i tiden. Även vad Ingrids hotande f d pojkvän Kjell tänker och vill göra med henne skymtar då och då fram. Ingrid hittar saker som tyder på annat än självmord under sin utredning samtidigt som Kjell börjar närma sig. Dramatiken tätnar.

Allt tilldrar sig i under hösten 1983. Ninni Schulman påminner oss om vad som var populärt under det året i TV-program, musik och annat. Det skapar en intressant kuliss till intrigen och väcker många gamla minnen. Fiffigt.

Det handlar mycket om mäns våld mot kvinnor, både fysiskt och kanske allra mest psykiskt. Möjligtvis är karaktärerna ibland lite väl lätta att genomskåda, men det förtar inte att författaren fortsätter på sitt framgångsrika nya spår. Att det blir en fortsättning borgar bokens sista mening för. Jag bara längtar till del tre!

Betyg: 5 tomteluvor 

Foto: Anna-Lena Ahlström 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1141

Tages: Ther's A Blind Man Playin' Fiddle In The Street In på listan 6 april 1968 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10