Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 18 april 2011

Bo Norgren: Dödens våg - Bokomdöme

Dödens våg Av Bo Norgren
Bookpile publishing 2011

Författaren är ingen nybörjare. Han har tidigare utgivit fyra polisromaner, med den senaste 1995, Dödlig drift. När han nu återkommer är det med ett allvarligt ämne som bakgrundsmiljö. Norgren har förlagt handlingen till Thailand i efterspelet till tsunamin.


Polisen Göran Ålund blir nerskickad med dubbla uppdrag. Dels ska han leta efter en försvunnen diplomat och dels ska han tjänstgöra i identifikationsgruppen. Diplomaten återfinns bestialiskt mördad och ett antal ytterligare dramatiska händelser inträffar. Den svenska gruppen känner sig hotade.


Det blir dramatiskt i överkant. Våldshändelser staplas på varandra och den eftersökte brottslingen är extremt psykiskt störd. Vi får följa även honom i hans förvirrade värld. Spännande är det förvisso, men våldsamheterna berör inte som dess brutalitetsgrad borde. Det blir helt enkelt för mycket. Hela boken är dessutom för lång. Den hade vunnit på att skäras ned med ett stort antal sidor.


Jag hade också önskat mig någon sidohandling, kanske med motiv från tsunamin. Identifikationsarbetet som måste ha varit fruktansvärt beskrivs knappt alls, vilket är lite konstigt. Handlingen kunde ha varit förlagd var som helst i världen. Det känns lite som att slarva bort ämnet, som han ändå visar att han är bekant med. http://www.bonorgren.se/index.html


Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: