Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 5 april 2011

Thomas Kanger: Drakens år - Bokomdöme


Drakens år

Av Thomas Kanger

Norstedts 2011

Äntligen. Jag har saknat Thomas Kanger, vars böcker alltid har hållit hög klass. Han har tidigare skrivit sex deckare varav fem i serien om mordutredaren Elina Wiik från Västerås. Den senaste kom 2007. Kanger är journalist och har arbetat både åt TV4 och SVT.


Den nya boken tilldrar sig i Drakens år som kommer att börja under början av 2012. Det är en i allra högsta grad internationell thriller som inte bara tilldrar sig i framtiden, utan också har kopplingar ända tillbaks i Vietnamkriget. Elina Wiik är fortfarande verksam i Västerås, men miljöerna är också Jämtland, Asien och USA. Thomas Kanger har vävt en intrig med flera parallellhistorier som skickligt och överraskande knyts ihop. Just det knytandet brukar många deckarförfattare misslyckas med, men här är det genialiskt virkat.


Advokaten Auster Foggs son dödas i Afghanistan och han tar ett drastiskt beslut som för honom över hela världen. Samtidigt blir en väktare mördad utanför IKEA i Västerås och Elina Wiik dras in i fallet, trots att hon numera är skrivbordspolis. Den försupne svensken Espen Krogh får ett uppdrag som innebär att han också dras med och hamnar i internationella förvecklingar.


Allt presenteras för läsaren på ett ovanligt spännande sätt, med en torr underliggande humor och med ett språk som attraherar läsaren. Det är spännande, infernaliskt spännande, och det blir näst intill omöjligt att lägga ifrån sig boken.


Speciellt välskrivet är delarna om en fattig kvinna i Vietnam som blir med barn med en amerikansk officer. Hennes problem i det nya landet när soldaterna har lämnat berör en inre sträng. Det märks att författaren är påläst. Både miljöer och människor präglas av trovärdighet.


Det får inte dröja lika länge innan nästa Kanger kommer.


Betyg: 5 tomteluvor

Inga kommentarer: