måndag 6 juni 2011

Hans-Olov Öberg: Klöverkungar - Bokomdöme

Klöverkungar
Av Hans-Olov Öberg
Piratförlaget 2007
Detta är Hans-Olov Öbergs fjärde bok om ekonomijournalisten Micke Norell, och det är den bästa så långt. Den lite klämkäcka dialogen från de tidigare böckerna har tonats ner och det som författaren är bäst, humorn, har fått en mer markant plats.

Ekonomithriller låter ju inte som om man skrattar på sig direkt, men Öberg kan konsten att underhålla och roa. En lagom dos med dråpliga scener och en för honom sedvanlig fyndig liknelseflora gör att det något torra ämnet blir sväljbart.

Micke Norell och hans kamrater har fått en idé, en riktigt lysande affärsidé. De startar företaget All In och planerar att revolutionera nätpokermarknaden. Detta får naturligtvis till följd att diverse skumma element försöker sätta stopp för dem. Dessutom har en person som tidigare hamnat i fängelse tack vare Micke nu avtjänat sitt straff. Och han har planer för Micke Norell. Onda planer.

Intrigen har en fyndig idé som iscensatts på ett roande sätt. De finansiella svängarna och pokersatsningen är bokens behållning. Parallellhandlingen med den onde hämnaren känns mer som om den tillkommit för att få in lite action i boken. Det behövdes inte.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3