onsdag 1 juni 2011

Jonas Moström: Evig eld - Bokomdöme

Evig eld
Av Jonas Moström
Lind & Co 2011
Jag recenserade Anna Janssons Alkemins eviga eld häromdagen. Nu är dags för Jonas Moströms Evig eld. Märkligt sammanträffande.

Den här boken innehåller allt det som just nu kännetecknar en svensk kriminalroman. Man hittar några parallellhistorier, några poliser med personliga problem, fler än ett mord, kopplingar till historiska händelser, en gärningsman som i presens talar till läsaren, en dramatisk uppgörelse och lite musik insprängt i handlingen etc.

Inget nytt under solen alltså. Men det blir det därför dåligt eller tråkigt? Nej definitivt inte. Därtill är Jonas Moström allt för skicklig. Trots brist på nya grepp är detta en av de bästa deckarna i denna genre. Karaktärer och miljö blir levande under författarens penna. Hans intriger är spännande, lättlästa och skapar en stor nyfikenhet.

Läkaren Ola Bergman blir skjuten utanför akutmottaningen vid Sundsvalls Sjukhus. Läkaren Erik Jensen som förekommer i Moströms böcker blir åsyna vittne och hans vän polisen Johan Axberg får en hård nöt att knäcka. Vilket är motivet? Bergman är en kvinnokarl – svartsjuka? Han är också engagerad i ett suspekt läkemedelsföretag. Samtidigt härjar en pyroman i Sundsvall och man kan inte undvika att tänka på att hela staden en gång brunnit ned. Utredningen spretar åt alla håll. Poliserna saknar spår. Men sakta men säkert närmar de sig gåtans lösning.

Jonas Moström är en stor författare i Sundsvall - han förtjänar att erövra övriga Sverige också.

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1143

The Hollies: Listen To Me In på listan 9 november 1968 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 6