Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 30 juli 2011

Kåre Halldén: Champagneführern - Bokomdöme

Champagneführern
Av Kåre Halldén
Damm förlag 2011
Denna deckare kategoriseras i facket Wine Crime. Jag skulle snarare kalla den en gammal hederlig mysrysare. Högreståndsmiljö, lite romantik och lite lagom ruskigheter.

Och som i alla mysrysare är de vackra mycket vackra, de korkade är extra korkade och bovarna extra ondskefulla. Karaktärerna i boken är lite karikerade och inte speciellt trovärdiga.

Harald Poppe åker på en vinresa till Frankrike. När turistgruppen han ingår i besöker ett berömt champagnehus hittar han en döende man som viskar ett mystiskt budskap i hans öra.

Den dödes barnbarn Isabelle tror inte på polisens teori om självmord och tillsammans med Harald försöker hon reda ut vad som egentligen har hänt hennes morfar. Fler dödsfall inträffar och mystiken tätnar.

Bokens mest intressanta avsnitt handlar just om champagnens tillverkning och historia. Det pimplas ganska friskt i boken, men det verkar inte påverka någon nämnvärt. De till och med tar bilen efter ganska stora vinintag.

Deckarhistorien är emellertid ganska tunn och det dröjer inte länge innan jag kan gissa vem mördaren är. Förgreningarna till andra världskriget och ockupationstiden är väl beskrivna och intressanta. De historiska avsnitten är insprängda i bashandlingen och är nog så spännande. Något att satsa på för författaren – historiska deckare?

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: