Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 30 juli 2011

Limme & Palmqvist: Strömkarlen - Bokomdöme

Strömkarlen
Av Johanna Limme & Martin Palmqvist
Kabusa Böcker 2011
Det är alldeles för få som skriver historiska deckare i Sverige. Förutom detta författarpar är det väl egentligen bara Bo R Holmberg, och han ger ut sina ångermanländska kriminalromaner ganska glest. I många länder är detta en stor och populär genre inom kriminallitteraturen.

Det äkta paret Limme och Palmqvist har förlagt handlingen i sina deckare till Karlshamn vid 1800-talets slut. Deras antihjälte är en tämligen rundlagd kyrkoherde vid namn Simon Eldefeldt. Han är ansatt av religiöst grubbleri och tappar från och till sin gudstro. Men när brottsligheten drabbar staden lägger han gärna näsan i blöt och försöker tillsammans med sin systerson, reservkonstapeln Ivar Jönsson, att lösa fallen.

Jönsson är egentligen en odåga och en fruntimmerskarl, men han har tagit sig i kragen när han iklätt sig polisuniformen. Han ska till på köpet gifta sig vilket får honom att känna stor oro. Han är ju fortfarande en kvinnornas man.

En väverska hittas död i ett vattendrag vid Karlshamn. Fler mystiska dödsfall med anknytning till vatten inträffar. Är det Strömkarlen som härjar eller finns det en förklaring av mer mänsklig natur? Morden förbryllar polisen och kyrkoherden.

Vi får inte bara följa jakten på mördaren i denna andra del om Simon Eldefeldt. Författarna har lagt till ett flertal intressanta parallellhistorier som är minst lika intressanta och spännande. De historiska fakta och beskrivningar läsaren får sig till livs är snyggt inkluderade i handlingen och blir därför aldrig tråkiga. Boken är skrivet i ett behagligt, lite gammaldags tempo och är föredömligt kort.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: