söndag 29 januari 2012

Aviator - Filmomdöme

Aviator
(The aviator), 2004
Regi: Martin Scorsese
Filmen handlar om den excentriske multimiljonären Howard Hughes. Han hade flera maniska drag. Dels var han besatt av flyplan och han hade dessutom en extrem bacillskräck. Hans stora kärlek var skådespelerskan Katharine Hepburn som i filmen spelas av Cate Blanchett. Hughes gestaltas av Leonardo DiCaprio som också är medproducent.

Det är just DiCaprio som är filmens stora svaghet. Han förmår inte att ikläda sig miljonärens roll på ett för mig trovärdigt sätt. Hans ansikte har inte den erfarenhet som behövs, därtill ser han alldeles för tonårsaktig ut. Däremot är Blanchett som Hepburn helt magisk. Hon fick dessutom en Oscar för bästa biroll, helt välförtjänt. Hon har ju också visat att hon kan ikläda sig rollen som en känd person i I'm Not There, där hon spelar Bob Dylan på ett oförglömligt sätt.

De bästa bitarna i filmen är flygscenerna där det satsats stort. Men man får inte någon djupare bild av Howard Hughes. Det handlar mest om hans flygintresse och hans kamp för sina flygplansbyggen och det känns väldigt amerikanskt.

Filmen fick också Oscar för bästa scenografi, bästa foto, bästa kostym och bästa klippning. Hela fem stycken alltså, och den var nominerad i sex till.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3