Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 16 juni 2015

Carin Gerhardsen: Falleri fallera falleralla

Falleri fallera falleralla
Av Carin Gerhardsen
Norstedts 2015
ISBN 9789113049724, Inbunden, 429 sidor
Carin Gerhardsen har valt att avsluta sin serie om Hammarbypolisen med denna åttonde titel. Det poliskollektiv vi har lärt känna genom hennes böcker kommer att vara saknade av många. Hon har skrivit in sig som en av de mest älskade deckarförfattarna i landet.

En av poliserna, Hamad, har hamnat i djup depression och beter sig mycket irrationellt vilket ställer till det för hans kollegor. Han är dessutom spårlöst försvunnen. Stämningen i gruppen är på bottennivå och hans sambo Petra känner sig mobbad av de andra poliserna.

Men ett nytt fall svetsar dem samman igen. En medelålders kvinna och en liten pojke blir brutalt nedklubbade i Stockholm. De två mordoffren har inget gemensamt vilket förbryllar poliserna och försvårar utredningen. Spåren leder tillbaka till ett gammalt fall, där en liknande hammare använts. Ett fall där ett barn har mördat ett annat barn.

Gruppens chef, Conny Sjöberg, är samtidigt motarbetad och ifrågasatt av sin chef. En chef som så ofta i kriminalromaner framställs som helt inkompetent. Han hotas av att ersättas av en polis som också tillhör begåvningsreserven. En annan av poliserna, Gerdin, har oväntat ärvt en stor summa pengar. Det gör att hon oväntat blir villebråd för kriminella som vill åt hennes pengar.

Med stor dramatik leds läsaren igenom mordutredningen, smart varvat med parallellhistorierna om Hamad och Gerdin. Författaren växlar skickligt mellan nu- och dåtid, vilket skapar en lust om att nå upplösningen snabbt. Hon bygger upp en spänning som är svårt att värja sig från. Carin Gerhardsen har verkligen utvecklats i sitt skrivande. Hon har ständigt tagit ett steg framåt. Detta är hennes bästa verk, därom råder ingen tvekan.

Men nu är det slut. Författaren avslutar sin serie på topp. Om det kommer mer från hennes penna är osäkert, men det finns många läsare som hoppas.

Betyg: 4 tomteluvor Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer: