Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 23 juni 2015

Lars Thunell: Vargbyn - Bokomdöme

Vargbyn
Av Lars Thunell
Outdoorbooks 2015
ISBN 9789198142068, Danskt band, 264 sidor
Lars Thunell har tidigare medverkat i flera novellsamlingar och gör nu romandebut med en mustig skröna om hur förhållandena i liten by i Mellansverige förändras när ett par vargar sätts ut i området av Länsstyrelsen.

Byn är liten och ganska inskränkt, man måste bo där länge för att bli accepterad. En invandrarfamilj som just flyttat in har svårt att bli accepterade. Mannen i familjen åtar sig att skjuta vargarna för att bättre komma in i bygemenskapen.

Det finns en pizzeria i byn med ganska usla pizzor. Det finns en lanthandel med dåligt sortiment. Båda dessa besöks sporadiskt av byborna bara för att de inte ska behöva stänga. Det finns en servering utan alkoholrättigheter. De serverar insmugglad öl och hembränd sprit. Dessutom har kvinnan som innehar caféet ett förhållande med Rebecka Fors som är länsstyrelsens rovdjursansvarige och värnar om vargarna. Detta komplicerar livet i byn.

Läsaren får möta många färgstarka karaktärer som är väl gestaltade och därför blir intressanta. Man får också följa vargarna i skogen, hur de tänker och agerar. Maktkampen mellan dem och byns innevånare är bokens centrala tema. Dessutom förekommer ett par ganska intressanta kärlekshistorier utanför äktenskapen.

Allt är beskrivet med en dämpad humor. Författaren har också undvikit att skuldbelägga någon. Han beskriver såväl vargkramare som varghatare med värme.

Boken är både informativ, spännande och underhållande. En trevlig mix måste jag tillstå.

Betyg: 3 tomteluvor  Inga kommentarer: