Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 2 juni 2015

Lindmark & Lindgren: Förrädare - Bokomdöme

Förrädare
Av Peter Lindmark & Jimmy Lindgren
Lind & Co 2015
ISBN 9789174613605, Inbunden, 391 sidor
Att författarna har erfarenheter från manusförfattande och regisserande när det gäller actionfilmer är inte svårt att gissa. De har erfarenheter från både Sverige och USA. Något mer actionladdat än denna deras debutbok är svårt att finna i den svenska spänningsgenren.

Nicholas Warg är förre detta Säpoagent och har de senaste åren arbetat för ett ökänt säkerhetsföretag, Blackwater. När han ganska tilltufsad återvänder till Sverige är han i desperat behov av pengar och åtar sig att hjälpa en gammal vän för att få tag på de medel han behöver för att kunna göra en nödvändig knäoperation.

Men det han ger sig in i är inte vad det synes vara. Han dras in i en spiral av våld, misstroende, lögner och händelser som han inte kan kontrollera. Han är samtidigt persona non grata hos Säpo och även hos sin före detta flickvän Lova. Hon och hennes son blir ändå ofrivilligt indragna i denna actionkarusell som hotar deras och många andras liv.

Mina associationer gick till Die Hard – filmerna med Bruce Willis som den ensamme snuten John McClane som löser alla problem med våld. Nicholas Warg är en svensk motsvarighet. Det är han mot världen, en superhjälte som det är svårt att ta kål på även om han får åtskilliga hårda törnar på vägen. Det är ute med honom gång efter gång, men han reser sig alltid ur askan – borstar bort blod och damm och kämpar vidare.

Det är skickligt konstruerat, ett väl genomfört hantverk. Det blir alldeles oerhört spännande, även om man nästan alltid vet hur det ska sluta i den här typen av historier. Det hör liksom till, och det minskar inte graden av spänning.

Betyg: 3 tomteluvor 
  

Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer: