tisdag 23 juni 2015

Ingrid Hedstöm: Måltavla - Bokomdöme

Måltavla
Av Ingrid Hedström
Alfabeta 2015
ISBN 9789150117301, Inbunden, 448 sidor
Efter succéerna med böckerna om undersökningsdomaren Madame Poirot i belgiska Villette har Ingrid Hedström övergått till att förlägga sina böcker i Sverige. Hon har ändå gärna en internationell touch, även om det mesta tilldrar sig i Stockholm och Dalarna. Huvudperson är diplomaten Astrid Sammils som nu vikarierar som protokollchef på UD, och därmed är ansvarig för logistiken runt alla statsbesök.

Författaren har lyckats med konststycket att skriva förhållandevis gammeldags pusseldeckare, men har förlagt dem i en modern miljö och med nutidens frågeställningar och infallsvinklar. Hon tar upp aktuella ämnen som stalking och kvinnoförtryck.

Astrid själv får hotfulla mejl och är måltavla på ett antifeministiskt hatforum. Hon känner sig hotad. En av avsändarna kan spåras till den by i Dalarna där hon har sin gård, Sammilsgården. På hennes mark hittas en mördad rumänsk gästarbetare och mystiken tätnar. Dessutom är en av hennes ungdomsvänner spårlöst försvunnen och Astrid lägger ner mycket tid på att spåra henne.

Naturligtvis leder alla mysterier och utredningar till en gemensam lösning. Tillfälligheternas spel kan emellanåt tyckas spela en alltför stor roll, men det fungerar i kriminalromaner.

Redan i boken inledning får man klart för sig att det också finns ett hot mot det svenska kungahuset. Det dröjer ända till slutet innan man får reda på hur det kommer att avlöpa, en spänning som man får ha i bakhuvudet under hela läsningen.

Ingrid Hedström har verkligen återupprättat pusseldeckaren. Den mossighet som man kan förknippa med genren har hon totalt lyckats undvika. Istället får man en kollosalt välskriven, aktuell och spännande thrillerbetonad bok. Astrid Sammils är en genomsympatisk huvudperson som vi säkert får umgås med ett bra tag framöver.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Berit Djuse

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2