Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 10 juni 2015

Karina Johansson: Ett felsteg eller två - Bokomdöme

Ett felsteg eller två
Av Karina Johansson
Norlén & Slottner 2015
ISBN 9789187685484, Inbunden, 218 sidor
Sveriges alla städer och samhällen blir en och en utrustade med sin alldeles egen kriminalroman. Här är det dags för värmländska Sunne att bli skådeplats för mord och förvecklingar.

Författaren har skrivit en ”feel-good”-deckare i bästa 50-talssnitt, även om den tilldrar sig i nutid. Den lilla orten uppmuntrar till mindre konflikter och kommunalpolitiskt mygel, som i sin tur är rätt så kittlande att läsa om.

Göteborgska Mirjam anlitas av Sagolika Teatern i Sunne att skriva revymanus. Vad amatörsällskapet inte vet är att hon har en annan hemlig agenda. Hon vet att hennes pappa, som hon aldrig har träffat, finns där. Hon är osäker på om hon vill träffa honom, men vill ändå börja sökningen.

Teaterns vaktmästare blir brutalt mördad och fler mystiska händelser inträffar runt sällskapet. Mirjam känner sig hotad, det finns de som vill att hon ska åka hem. Men hon dras mer och mer in i mordgåtan. Mördaren finns med all sannolikhet i hennes närhet.

Böcker av den här typen har ett stort berättigande. Det finns alldeles för många våldsskildringar och realistiska samhällskritiska kriminalromaner. Den stil som fanns innan polisromanerna gjorde sitt intåg, med brott som inte trängde sig på, med lite humor och med hög mysfaktor har nästan försvunnit. Därför känns det befriande att det finns några tappra författare kvar som fortfarande skriver i den andan.


Det blir därför aldrig speciellt spännande, men underhållande är det – och det räcker långt.

Betyg: 2 tomteluvor   

Inga kommentarer: