torsdag 18 juni 2015

Buthler & Öhrlund: Hämnaren - Bokomdöme

Hämnaren
Av Dan Buthler & Dag Öhrlund
Lind & Co 2015
ISBN 9789174613780, Inbunden, 344 sidor
Författarnas polishjälte Jacob Colt har förekommit i fler böcker, men det är endast i sex av dem som psykopaten Christopher Silfverbielke figurerar. Det kan tyckas märkligt att en så absurd och genuint otrevlig och sympatisk person som Silfverbielke har blivit så populär. Jag hoppas att det beror på att många fascineras av att läsa om den djupa ondskan och att det inte beror på att man identifierar sig med hans extrema åsikter.

Antalet personer som han har tagit livet av på de mest vidriga sätt är oräkneliga. Minsta oförrätt kan få honom att reagera med dödligt våld. Hans åsikter är uttalat rasistiska och fascistiska. För att inte tala om Silfverbielkes kvinnosyn. Han använder kvinnor uteslutande till sadomasochistiskt våld och sex.

Men det är ändå svårt att slita sig från berättelsen. Man vill ju bara en sak, att se den j-n få sota för allt elände han har ställt till med.

I den här boken har han just frigivits och gett sig in i politiken. Han har blivit kristdemokratisk riksdagsman och han siktar högre. De hinder som finns i hans väg gör han sig av med på sitt eget speciella vis.

Jacob Colt, som har fått nästan hela sin familj mördad av psykopaten arbetar nu på Europol i Haag, men han har inte gett upp kampen mot Silfverbielke.

Christopher Silfverbielke har en lista på personer som ska elimineras. Colt finns naturligtvis på den. Han bockar av en efter en, men det verkar också som om listan ständigt fylls på. Det finns ingen ände på hans mördande. Men en dag måste det ske! Han måste stoppas! Om det är i den här boken berättar jag naturligtvis inte!

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Knut Koivisto

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3