Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 28 november 2015

Sara Lövestam: Sanning med modifikation - Bokomdöme

Sanning med modifikation
Av Sara Lövestam
Piratförlaget 2015
ISBN 9789164204462, Inbunden, 256 sidor
Årets debutantpris delades i år ut av Svenska Deckarakademin till Sara Lövestam för Sanning med modifikation. Hon är förvisso ingen nybörjare eftersom hon redan utgivit flera prisade romaner för både vuxna och unga. Men hennes debut i kriminalgenren är så pass annorlunda och lite nyskapande att hon definitivt är värd ett sådant pris. Dessutom har hon redan utkommit med andra delen i serien Önska kostar ingenting. Omdöme kommer här på bloggen inom kort.

Författaren lanserar en ovanlig hjälte, Kouplan. Han är illegal flykting och beslutar sig för att sätta in en annons där han erbjuder sina tjänster som privatdetektiv. Han har tröttnat på att svartjobba som diskare, och det nya yrket och hans situation gör att han hela tiden måste undvika polisen. Ett inte helt lättlöst dilemma.

Julia blir hans första kund. Hon har förlorat sin dotter och vill ha henne återfunnen. Julia höll dottern i handen på ett köpcenter, släppte henne för ett tag, och vips var hon försvunnen. Kidnappning är den första misstanken. Kouplan börjar söka och finner spår till den undre världen.

Samtidigt är Julias beteende minst sagt underligt och tankeväckande. Hur ser egentligen sanningen ut? Vem döljer vad för vem? Kouplans sökande får honom att snubbla över brott som han förmodligen inte är kapabel att klara av.

Ingenting är vad verkar vara, eller kanske ändå! Frågetecknen radar upp sig. Sara Lövestams språk är så annorlunda mot vad man är van vid i en kriminalroman att det är i allra högsta grad uppfriskande. Trots att ämnet är allvarligt, läser i alla fall jag med ett litet leende på läpparna. Inte minst för den trevliga bekantskapen Kouplan, som också återses i den andra boken.

Den som söker efter traditionella pusseldeckare eller spännande actionthrillers ska inte läsa denna bok. Men med ett öppet sinne för annorlunda och välskrivna böcker är det här en underbar upplevelse. Och det brott som inte är mord. Det finns naturligtvis deckare utan mord, men de är fåtaliga.

Priset som årets debutant är på alla sätt välförtjänt, och jag ser redan fram emot att läsa uppföljaren som står och pockar på i min läskö.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Anna-Lena Ahlström


Inga kommentarer: