Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 28 november 2015

Mons Kallentoft: Eldjägarna - Bokomdöme

Eldjägarna
Av Mons Kallentoft
Forum 2015
ISBN 9789137137513, Inbunden, 312 sidor
Detta är Kallentofts nionde roman i serien om Malin Fors och den fjärde delen om de fyra elementen. Han har skapat sig en topposition bland de svenska kriminalförfattarna. Det är en plats som ska borga för god kvalitet och kanske också för lite förnyelse. Kvaliteten är fortfarande god, men det kan ibland finnas en förutsägbar sida i hans skrivande.

Det som jag främst börjar känna är lite uttjatat är han låter de döda tala till läsaren i kursiv stil. Det var ganska nytt och spännande när han började med den effekten, men nu känns det lite passé och gammalt. Det för inte handlingen framåt och tillför egentligen mycket lite.

Det brinner i ett industriområde utanför Linköping. En bit därifrån hittas ett kvinnolik som har bränts. Någon dag innan har man funnit en nioårig pojke mördad. Hans kropp återfinns i en container. Som alltid är det obehagligt med mördade barn.

Malin Fors kopplar med sin erkänt berömda intuition ihop de två morden, och naturligtvis har hon rätt. Hon ställs inför svåra problem i utredningen. Samtidigt brottas hon med sina alkoholproblem. Suget finns där, även om hon nu är nykter alkoholist.

Mons Kallentoft har som vanligt flera intressanta parallella historier. De flesta är relationsanknutna och berör poliserna i utredningen, men även de misstänkta bidrar med glimtar ur sina respektive liv. Intrigen rör sig på flera plan och i ett antal internationella miljöer. Malins dotter är i Katmandu för att försöka göra en god gärning. Samtidigt får man följa nepalesiska gästarbetare som under slavliknande förhållanden bygger en fotbollsstadion i Doha inför det kommande världsmästerskapet. Och även i Sverige dyker ett antal nepaleser upp. Författaren väver skickligt ihop dessa trådar som till en början tenderar att bli ett nystan.

Kallentoft håller som vanligt ett bra tempo, hans språk lockar till vidare läsning och intrigen är fantasifull och spännande. Hans miljöer och karaktärer är väl gestaltade. Att han har nått så högt på deckarhimlen är inte förvånande. Han utför ett beundransvärt skickligt hantverk.

Men vad ska han hitta på nu? De fyra elementen är avverkade. De fyra årstiderna likaså, även om han la till en femte. Kommer Malin Fors att leva vidare? Det återstår att se, annars finns ju alltid Mons Kallentofts & Markus Luttemans actionthrillers om Zac. Lika god litteratur, men en helt annan stil.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg


Inga kommentarer: