Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 27 juli 2018

Set Mattsson: Kvinnan vid kanalen - BokomdömeKvinnan vid kanalen

Av Set Mattsson

Historiska Media 2018
ISBN 9789175455334, Inbunden, 392 sidor

Set Mattsson levererar igen. Detta är hans fjärde roman om kriminalöverkonstapel Douglas Palm i Malmö. Vi har nu nått året 1952. De tre tidigare böckerna har absolut varit några av mina favoriter. För två år lämnade han Palm och gav ut Så länge min bror andas, som inte var en kriminalroman, men ändå lika spännande som en sådan. Den behandlade judarnas flykt till Sverige från Köpenhamn under andra världskriget. Läs den! (mitt omdöme)

Brottsligheten i Malmö idag skrivs det mycket om. Det är då intressant att jämföra med hur det var för 66 år sedan. Visst är sig likt, men naturligtvis var det en mer oskuldsfull tillvaro då. Prostitution har i princip alltid funnits och den var frodande redan då. Vi får möta en kvinna som går på gatan och gör allt för att få tillbaka sitt barn som myndigheterna har tagit. En man hittas mördad, fastbunden och kraftigt sminkad i en säng.

Parallellintrigerna är flera och Douglas Palm befinner sig mitt i, frustrerad över brotten, men också över sitt äktenskap som han känner är på väg att gå i kras.

Han försöker gå sin fru till mötes genom att blanda sig i en konflikt i ett annat äktenskap. En inblandning som bara leder till fler bekymmer. Boken innehåller mycket trubbel av alla de former. Det finns en lätt deprimerad ton i boken, men ändå är den sympatisk. De vi får följa är oftast de små människorna, de som normalt inte gör så mycket väsen av sig.

Författaren har ett språk som passar för att skriva om femtiotalet. Han undviker vanliga klichéer och fällor. Dialogen framförs stringent med en viss passande svärta i berättandet.

Jag finner det lika behagligt som alltid att läsa Set Mattson. Han förmår fånga karaktärerna, göra dem intressanta. Intrigen är till stor del driven av personerna, de gör upplevelsen njutbar, trots att allvarliga ämnen behandlas. Författaren gödslar inte med tidsmarkörer, det kan lätt bli för mycket. Ändå får man en bra inblick i livet under denna tid.

Betyg: 5 tomteluvor 


Foto: Kim Ekvall
 

Inga kommentarer: