Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 30 juli 2018

Marianne Cedervall: Som daggen stilla kysst - BokomdömeSom daggen stilla kysst
Av Marianne Cedervall
Lind & Co 2018
ISBN 9789177793342, Inbunden, 310 sidor

Jag finner det märkligt att många ser ner på den här typen av litteratur. Kriminalromaner måste vara dramatiska, innehålla ett antal mord och vara mer eller mindre våldsamma. Som bokhandlare vet jag att många kunder efterfrågar de lite mer stillsamma och ”hemtrevliga" morden. Ja, i själva verket behövs vaken mord eller blod. Det duger gott med ett mysterium eller två. Något som kittlar fantasin en smula.

Där passar Marianne Cedervall in som hand i handske. Hon använder sig av Gotland och bara det ger en trivseleffekt. Hon har två äldre och förhållandevis vänliga och sympatiska huvudpersoner, Anki Karlsson har flyttat till ön och håller ett par hästar. Tryggve Fridman är pensionerad polis. Tillsammans bildar de ett radarpar som ofrivilligt snubblar över mysterier, nu i denna fjärde bok i serien.

Det vankas bröllop i Mullvalds. Storbondens dotter Amanda ska gifta sig med sin Fredrik. Det ska bli ett mycket traditionellt evenemang i gotländsk anda. När det är dags för ”brudvisning”, d v s brudparet ska visa upp sig för socknen, är det bara bruden som stiger fram. Brudgummen är försvunnen. Det enda man hittar är hans kravatt som är blodfläckad. (Det enda blodet som förekommer i boken)

Naturligtvis kan inte Anki och Tryggve låta bli att lägga näsan i blöt. Det kanske inte alltid ses med så blida ögon av polisen att speciellt den envisa Anki lägger sig i utredningsarbetet. Men hon har näsa för att lista ut de verkliga förhållandena.

Marianne Cedervall har sin trogna läsarskara som hon har behållit ända sedan böckerna om Miriam och Hervor. Hon gör ingen i den skaran besviken, kanske är det till och med lite mindre kusligt än vanligt. Beskrivningen av de lokala sederna vid gotlandsbröllop är särskilt intressant.

Betyg: 3 tomteluvor Foto: Mia Carlsson

Inga kommentarer: