måndag 10 oktober 2011

Brokeback Mountain - Filmomdöme

Brokeback Mountain
2005, Regi: Ang Lee
Att bara klassa denna film som en gay-western är oförskämt. Att istället kalla den för ett stort kärleksepos är mer rättvisande. Förvisso kretsar det mesta kring de två moderna cowboysen Ennis (Heath Ledger) och Jacks (Jake Gyllenhaal) kärleksaffär. De tar ett jobb som fårvaktare där de är tvingade till ett ensamt liv, de har bara varandra. Tycke uppstår - kärlek uppstår, och deras förhållande blir livslångt.

Men eftersom det är USA, och de södra staterna måste de alltid träffas i smyg. Var för sig har de fru och barn, men deras förhållanden är inte de lyckligaste. De är egentligen bara lyckliga när de träffas på tu man hand - uppe i Brokeback Mountain.

Manuset var länge ett av de bästa som aldrig blev inspelade, den låg utan att någon ville ta i det i flera år. Till sist blev det i alla fall film av den novell E. Annie Proulx skrev för ganska länge sedan nu. Och det tackar vi filmälskare för. En oerhört vacker film, både när det gäller beskrivningarna av männens relation och även för de makalösa och svindlande naturbilderna.

Filmen fick Oscar för bästa regi, för bästa musik (Gustavo Santaolalla) och för bästa manus (Larry McMurtry & Diana Ossana). Den hade för övrigt fem nomineringar ytterligare.

Man kan inte annat än bli imponerad av Brokeback Mountain, av regissören och av alla de fina skådespelarinsatserna. Titta noga på alla biroller, de verkar vara skrivna för respektive skådespelare. Varje detalj är genomarbetad och trovärdig.

Men det är klart - det är en amerikansk film om livet i och på landet. Det blir mycket macho och mycket amerikanska värderingar. Även om filmtemat är mer eller mindre tabu.

Betyg: 4 tomteluvor

1 kommentar:

Emmas Bokhylla sa...

Har bara sett den en gang, nar den gick pa bio, och ajg minns att jag blev valdigt rord av den. Fantastiskt bra!

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2