Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 27 juli 2018

Viveca Sten: I fel sällskap - BokomdömeI fel sällskap
Av Viveca Sten
Forum 2018
ISBN 9789137141916, Inbunden, 524 sidor

Nu har det blivit en dekalog. Med denna bok har Viveca Sten nått milstolpen tio böcker om barndomsvännerna advokaten Nora Linde och polisen Thomas Andreasson. Och ännu har de inte fått varandra, även om läsekretsen har väntat på det hela tiden. Men de har ju både sina egna förhållanden på gott och ont.

I den här boken har de fått stiga tillbaka lite, de är inte lika profilerade som vanligt. Istället ligger fokus på brottsoffer och gärningsman. Småbarnsmamman Mina blir gång efter gång misshandlad av sin man gangsterkungen Andreis. Polisen är honom på spåren när det gäller både skattebrott och narkotikahandel. Nu vill de även väcka åtal för misshandel. Men då behöver de Minas hjälp.

Läsaren får följa både Mina och Andreis. Hon är kuvad och rädd, medan han är dominerande, våldsam och saknar spärrar. Hans temperament får honom att göra saker han inte borde. Det han gör känns inte sannolikt att en framgångsrik brottsling kan ägna sig åt.

Viveca Sten har blivit allt bättre på att trissa upp spänningen och göra intrigen extra dramatisk. Men att använda avslagna, urladdade eller glömda mobiltelefoner för att försvåra kontakt känns lite passé. Dessutom är över 500 sidor för mycket för en jakt där läsaren känner till både vem som blir jagad och vem som jagar. Kvaliteten på hennes böcker har ändå blivit bättre med var bok.

Sandhamn har nu hamnat i bakgrunden. Mycket av handlingen tilldrar sig i Stockholm och på andra platser i Skärgården. Bra! Det går inte avfolka Sandön mera. Orten är för liten för det. Efter tio böcker kanske det är dags för något annat förresten. Författaren har absolut skicklighet för att skriva en ny serie eller kanske en solitär. Det har hon bl a visat i sitt samarbete med dottern Camilla.

Betyg: 3 tomteluvorFoto: Thron Ullberg 

Inga kommentarer: