torsdag 26 juli 2018

Roslund: Tre timmar - Bokomdöme



Tre timmar
Av Roslund
Piratförlaget 2018
ISBN 9789164205254, Inbunden, 461 sidor

Börge Hellström är saknad. Kanske mest av sin skrivarkompis Anders Roslund. De har varit ett mycket framgångsrikt radarpar i många år, även om Anders också har givit ut böcker tillsammans med Stefan Thunberg. Deras böcker om polisen Ewert Grens har fått stor internationell uppmärksamhet, allra mest för de romaner där infiltratören Piet Hoffmann har medverkat.

De två första i den serien är Tre sekunder (som får en spännande Hollywoodpremiär i höst) och Tre minuter. Årets bok ska följas av en fjärde del. Det är både lätt och svårt att gissa titeln; Tre dagar, dygn, veckor, månader, år, generationer?

Som i böckerna med Hellström är principen; hälften fiktion och hälften sanning. Det har alltid givit dessa böcker en realistisk prägel utan att därför förlora i underhållningsvärde eller spänning. Det är rysligt skickligt konstruerat gång efter annan. Så även denna gång. Temat är flyktingsmuggling av den värsta sorten, där människor blir handelsvaror vars liv inte är värt ett ruttet lingon. Det är inte ett ovanligt ämne inom denna genre, men här blir det både äckligt och realistiskt.

Piet Hoffman har dragit sig tillbaka. Han vill njuta av ett liv med fru och sina barn. De har haft tillräckligt med problem och umbäranden under åren. Men Ewert Grens lyckas med konststycket att skicka ut Piet på ännu ett infiltrationsuppdrag. Ett farligt sådant, och det blir naturligtvis extra dramatiskt.

Anders Roslund är skicklig på att trissa upp spänningen till ett andlöst stadium och därefter avsluta med ett halsbrytande crescendo. Man kan hitta mindre invändningar mot språket, men det försvinner när man som läsare hastar vidare för att få reda på: Hur ska det gå? Hur ska det sluta?

Sekundboken och minutboken var båda exceptionella framgångar, och den här ligger inte långt efter. Den skapar ett behov. Ett behov av den fjärde delen.

Betyg: 5 tomteluvor


Foto: Emil Eiman-Roslund
 

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...