Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 26 juli 2018

Ingrid Hedström: Brandgata - BokomdömeBrandgata
Av Ingrid Hedström
Alfabeta 2018
ISBN 9789150117318, Inbunden, 368 sidor

Det är svårt att tänka sig en mer aktuell deckare än denna. Hela boken tilldrar sig framför en kuliss i form av en våldsam skogsbrand i Dalarna. En brand som hotar huvudpersonen Astrid Sammils älskade gård Granåkers Hästberg. Astrid är m a o tillbaka i en tredje bok. Den andra delen, Måltavla, nominerades till Svenska Deckarakademins pris.

Dessförinnan gjorde författaren sig känd genom sin serie om undersökningsdomaren Martine Poirot i belgiska Villette. Lärarinnan i Villette fick 2008 priset som Årets Bästa Deckardebut.

Den f d utrikesministern Agneta Myhre mördas på en kyrkogård i Dalarna. Astrid hittar henne och de har dessutom en gemensam historia med svek och skiljaktigheter. Naturligtvis riktas då vissa misstankar mot henne. Väninnan Carina Svahn börjar samtidigt undersöka ett tjugotre år gammalt mord efter att hon hittat en film som kanske kan lösa fallet som har gäckat polisen så länge.

Tillsammans med skogsbranden bildar detta de tre benen som boken vilar på. Parallella historier tenderar i kriminalromaner att så småningom löpa ihop till en. Så också här. Utan några påtagliga nödlösningar lyckas Ingrid Hedström få ihop de tre historierna på ett spännande och läsvärt sätt, även om avslutningen lämnar lite mer realism att önska.

Redan i Villetteserien visade författarinnan att hon behärskar konsten att skapa nutidens pusseldeckare med ett fint språk och välspunna intriger. Att hon nu har flyttat handlingen till svenska Dalarna förtar inte det intrycket. Jag tror dock inte att hon hade förväntat sig att bli så sannspådd som hon blivit med en brinnande skog.

Betyg: 4 tomteluvor


Foto: Magnus Liam Karlsson
 

Inga kommentarer: