Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 27 juli 2018

Olséni & Hansen: Strandhotellet - BokomdömeStrandhotellet
Av Olséni & Hansen
Bokfabriken 2018
ISBN 9789176295885, Inbunden, 366 sidor

För några år sedan efterlyste jag liksom flera andra humoristiska deckare. Vi har blivit bönhörda. Nu finns det antal sådana på marknaden. Men ännu har ingen varit i närheten av mästarna, jag tänker på Tomas Arvidsson och Donald E Westlake. Oftast blir det lite buskis och det går definitivt ut över humorn.

Så har det varit med detta författarpar, men de tar sig. Det har definitivt infunnit sig en nivåhöjning. I den här boken finns ett antal dråpliga scener som fick mig att skratta högt

Det hör också till vanligheterna att de komiska deckarna ska ha äldre personer i huvudrollerna, som om de vore speciell roliga. Det har jag aldrig förstått. Antagligen beror det på att gamlingarna försätts i situationer som de normalt inte förväntas befinna sig i. Ett klassiskt humorgrepp.

I Olséni och Hansen böcker finns en kvartett pensionärer som ställer till det för sig. Speciellt männen. De gör saker de inte borde ha gjort. Kvinnornas är oftast mer förnuftiga. Precis som i verkligheten. De två återkommande poliserna och en åklagare gör sitt bästa för att reda upp de härvor som åldringarna nystat ihop.

I denna fjärde del i serien köper en av gubbarna en segelbåt. När gänget gör premiärturen hittar de ett lik i båten. Egon och Ragnar slänger kroppen överbord. Det skulle de inte ha gjort.

Emellanåt blir det ganska lustigt även om det mesta är ganska förutsägbart. Men så ska det väl vara i en feelgooddeckare.

Betyg: 3 tomteluvor Foto: Erik Grönlund

1 kommentar:

Olivia sa...

Det ser intressant ut, jag vill läsa med nöje