tisdag 31 juli 2018

Monika Selahn: Brytning - Bokomdöme



Brytning
Av Monika Selahn
Senika Förlag 2018
ISBN 9789163967559, Danskt band, 416 sidor

Man skulle kalla denna för en politisk miljöroman. På bokens omslag kan man läsa politisk spänningsroman. Att den handlar om politik stämmer men den är inte nämnvärt spännande.

På alldeles för många sidor kämpar miljöministern Berit Andersson, som är partiordförande i Förenade Gröna, mot att det ska ges tillstånd till uranbrytning i norrländska Granmark. Till och med inom det egna partiet röner hon motstånd.

Det politiska spelet är för all del intressant. Sverige har i boken en regering som består av en koalition mellan de gröna, Samlingspartiet och de Konservativa. Kan det vara en försmak av vad som komma skall. Romanen handlar mest om att skapa kompromisser för att åtminstone få igenom några av sina krav.

Berit är bokens hjälte, hon tillhör de goda. Men även hon tvingas att vara hänsynslös i sina förhandlingar. Kanske finns det också en läcka på departementet. Mycket tyder på det. Intrigerna frodas över partigränserna och det går inte att lita på någon.

Egentligen är bokens handling samma som varje dagstidning skriver om varje dag, men som sagt den är alldeles för lång. Om man får ett större förtroende för politiker efter ha läst denna är jag osäker på. Författaren har ändå arbetat på Regeringskansliet under lång tid och borde därför ha viss inside information.

Betyg: 2 tomteluvor 

Foto: Lena Hammar


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8