måndag 23 september 2019

Kicki Sehlstedt: Oskuld - Bokomdöme


Oskuld
Av Kicki Sehlstedt
Piratförlaget 2019
ISBN 9789164206466, Inbunden, 410 sidor

Sweet Lolita hette den första delen i den här serien. I denna, den andra, bor de två huvudpersonerna av en slump ihop. Journalisten Aida Svantesson och hennes dotter får tillfälligt husrum hos kriminologiproffessorn Kajan Berglund.

Kajan är en kvinnlig pastisch på Leif G W Persson, men kanske ännu mer kontroversiell. Eller tänker jag så bara för att hon är kvinna? Hon går i alla fall mot strömmen, har kontroversiella åsikter och klär sig ganska extremt.

Linn Alfvén är nätinfluenser och har många följare. Nästan under sändning försvinner hon på sin artonårsdag. Polisen hittar inga spår och utredningen hamnar på sparlåga.

Ett halvår senare tas den upp igen som ett Cold Case. Kajan kopplas in för att hitta nya vägar och nya spår. Den ursprungliga utredningen leddes av hennes exman, vilket naturligtvis gör det hela mer delikat.

Samtidigt börjar Aida också gräva i saken. Hon har inget fast arbete på den tidskrift hon skriver åt, men vill komma med ett scoop som gör att hon kan känna sig mer trygg.

Här handlar det om hat mot kvinnor, om internet och om män som har svårt att få kontakt. Dessa komponenter tillsammans kan brisera, och de gör det. Det är en spännande historia som författaren konstruerat och den har ett lättläst flyt.

Även om det är roande med den humor som finns i beskrivningen av kriminologiproffessorn saknas det ändå lite i gestaltningarna. Jag vill veta mer om huvudkaraktärerna.

Ett trevligt par är de ändå, Kajan och Aida – om än inget radarpar. Tvärtom.

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2